Energi

Nya beskedet: Stoppet för Ringhals 4 blir längre

Skärmbild från rapport av Ringhals AB om händelsen 29 augusti 2022. Foto: Skärmbild/Ringhals AB
Kärnkraftverket Ringhals reaktor 4 är i behov av reparation och kommer att vara avstängd i fem månader. Reaktorn producerade förra året fem procent av Sveriges el. Foto: Annika Örnborg/Ringhals
Anna Collin. Foto: Annika Örnborg

Den skadade tryckhållaren i Ringhals 4 tar längre tid att reparera än väntat. Därför skjuts återstarten upp.

Publicerad

I slutet av augusti, när Ringhals 4 skulle startas efter den ordinarie revisionen, gjordes ett misstag som ledde till att flera elvärmare skadades i tryckhållaren.

Från början trodde kärnkraftsägaren Vattenfall att felet skulle kunna repareras till den 31 januari nästa år. Men under fredagen meddelades elbörsen att återstarten skjuts upp till den 23 februari.

– Vi behöver tre veckor till så att reparationerna kan ske på ett säkert och bra sätt, säger Anna Collin, presschef på Ringhals AB, som driver kärnkraftverket, till Ny Teknik.

Kärnkraftverket Ringhals reaktor 4 är i behov av reparation och kommer att vara avstängd i fem månader. Reaktorn producerade förra året fem procent av Sveriges el. Foto: Annika Örnborg/Ringhals

Tryckhållaren är ett stort stålkärl som vanligtvis är fylld till hälften med vatten. Den sitter ovanför reaktortanken och har till uppgift att hålla trycket på vattnet i reaktorn så högt att det inte börjar koka.

Nådde 900 grader

Trycket i tryckhållaren regleras via eldrivna element, så kallade elvärmare. När trycket ska öka värms de upp och när trycket ska minska sprinklas nytt vatten in i behållaren från ovansidan.

När elvärmarna slogs på av misstag i augusti var själva stålkärlet tomt på vatten. Elvärmarna överhettades därför och flera av dem smälte. Enligt Anita Hartman Persson på Strålsäkerhetsmyndigheten nådde de 900 grader på omkring en halv minut.

Nu satsar Vattenfall på att reparera elvärmarna. Det betyder att de ska monteras loss och tas ut från tryckhållaren, repareras och sättas tillbaka igen. Arbetet är komplicerat på grund av att tryckhållaren är radioaktiv, särskilt den nedre delen.

”Uttaget av värmarna tar längre tid”

Vattenfall har byggt en fullskalig kopia av tryckhållaren för att personalen ska kunna öva arbetsmomenten i förväg.

– Vi har börjat ta ut de skadade värmarna från den riktiga tryckhållaren, men vissa moment tar lite längre tid än vi trodde från början. Framför allt uttaget av värmarna tar längre tid än vi hade beräknat, säger Anna Collin.

Anna Collin. Foto: Annika Örnborg

När elvärmarna ska monteras loss måste reparatörerna krypa in i tryckhållaren via en lucka i ovandelen. En plattform har monterats på insidan av tryckhållarens övre del och belagts med blymattor. Därifrån använder reparatörerna långa verktyg och kameror för att få loss elvärmarna, som sitter i botten av tryckhållaren. Via en handlucka i den nedre delen av tryckhållaren kan andra reparatörer assistera från utsidan.

”Långa leveranstider”

Innan reaktorn kan dras i gång igen måste tryckhållaren städas ordentligt. Smält metall från de överhettade elvärmarna har droppat ned i botten av kärlet.

Vattenfall planerar att använda en fjärrstyrd eldriven robot för städningen. Det är en kanadensisk maskin som kallas för Kryparen och tar sig runt på larvfötter. Den kommer att bära dammsugarmunstycken, borstverktyg och kamerautrustning för städning och kontroll. Därefter ska tryckhållarkärlet högtrycksspolas med hjälp av en annan robot.

Reparationsarbetet har till syfte att hålla Ringhals 4 i gång under våren. Till sommaren, under den ordinarie avställningen, ska alla elvärmare bytas ut. Men elvärmarna är unika för Ringhals 4 och specialtillverkas efter beställning.

– Det är långa leveranstider på dem, så reparationen är ett sätt att få i gång fyran, säger Anna Collin.

Tryckhållaren på Ringhals 4

Tryckhållaren är en av tryckvattenreaktorns allra största komponenter. Den är 12,8 meter lång, har en diameter om 2,4 meter och en vikt på cirka 84 ton.

I botten av tryckhållningskärlet sitter 68 elvärmare.