Energi
Ny Teknik reder ut: Varför flimrar led-lampan?
Billig elektronik får led-lampor att flimra.
Forskare i Lund varnar för osynligt flimmer i dåligt konstruerade lampor. Det rapporterade Dagens Nyheter i helgen, en nyhet som fick stor uppmärksamhet. Men vad är det för dålig elektronikkonstruktion som orsakar problemen? Ny Teknik ställer fem frågor till Peter Bennich, belysningsexpert på Energimyndigheten.
Varför flimrar led-lampan?
- Lysdioder, led, är halvledarkretsar som behöver likström för att avge ljus. I lampans sockel sitter därför elektronik som omvandlar 50 Hz växelström från vägguttaget till en likström.
- Det enklaste och billigaste lösningen är en så kallad diodbrygga, som består av fyra dioder. Två av dioderna släpper igenom växelströmmen när den går i ena riktningen, och de andra två dioderna släpper igenom strömmen när den går i andra riktningen. Resultatet blir en likström med pucklar på strömkurvan. Pucklarna jämnas ut av en kondensator, men likströmmen har fortfarande rippel. Det är det ripplet på 100 Hz som får ledlampan att flimra, säger Peter Bennich.
Vilka ledlampor har sådana diodbryggor?
- Ledlampor i adventsljusstakar använder ofta lösningen eftersom den är enkel, billig och så pass kompakt att den ryms i den lilla sockeln. När diodbryggor används i större lampor handlar det förmodligen om att spara in på kostnaden, säger Peter Bennich.
Flimrar alla led-lampor?
- Nej. I våra tester ser vi ledlampor som inte flimrar alls, även billiga lampor. Det finns känd teknik för att omvandla växelström till en jämn likström så att lampan inte flimrar. Men det är mer skrymmande och kostar lite mer än diodbryggorna, säger Peter Bennich.
Hur ska man göra som konsument om man vill ha en flimmerfri lampa?
- Om man är bekymrad tycker jag man ska fråga en fackhandlare. Man kan också testa själv genom att hålla mobilkameran nära ljuskällan. Om det syns vertikala ränder i bilden så pekar det på att lampan flimrar.
EU:s ekodesigndirektiv ställer krav på led-lampornas energiförbrukning, ljuskvalitet och märkning. Finns det inga krav på flimmer?
- Nej, det gör det inte, vare sig inom EU eller någon annanstans i världen. Men Sverige har tagit upp frågan tidigare och ska göra det igen. En möjlighet är att göra som i Energy Star (USA:s märkning för särskilt energieffektiva produkter), nämligen att informera om flimmerfrekvensen och flimmer-index så att man som konsument kan göra ett aktivt val, säger Peter Bennich.
Gilla Ny Teknik på Facebook