Energi

Ny tejp ger billigare solpaneler

En ny svenskutvecklad tejp för solcellspaneler är på väg ut på marknaden. Tejpen leder elektrisk ström mellan cellerna utan silver, vilket ska sänka tillverkningskostnaden.

Publicerad

Det är Stockholmsföretaget JB Ecotech som har tagit fram den ledande tejpen. Syftet är att solcellspaneler ska kunna tillverkas både billigare och enklare.

Själva tejpen är fem millimeter bred och består av en specialutvecklad genomskinlig polymertejp och en tunn koppartråd, som leder el mellan solcellerna i panelen. Likt vanlig tejp klistras den fast på solcellernas under- och ovansida.

Tejpen är avsedd för kiselsolceller och innebär att mängden silver i varje solcell kan minskas med 25–50 procent.

– Silver är en stor del av solcellernas kostnad. Det motsvarar ungefär 15 procent, säger Jonas Buddgård, grundare och vd på JB Ecotech.

Läs mer:

På kiselsolcellers ovansida finns ett nät att tunna silvertrådar som samlar ihop strömmen från cellens olika delar. Strömmen leds vidare till nästa cell genom koppartrådar som har lötts fast på tjockare silversträngar.

Det är dessa tjockare silversträngar som JB Ecotechs nya tejp kan ersätta. De tunnare silvertrådarna, med knappt 100 mikrometer i tjocklek, blir fortfarande kvar.

– Vi kan inte ta bort silvret helt, men vi kan minska det. Vi behöver fortfarande silvertrådar för att leda strömmen in till tejpen, säger Jonas Buddgård.

Totalt sett räknar företaget med att tillverkningskostnaden för solcellspaneler kan sänkas med tio procent tack vare tejpen.

Det ska också bli enklare att tillverka solcellspaneler genom att ett processteg försvinner. I konventionell tillverkning måste solcellerna först lödas ihop med varandra, sedan lamineras solcellsskiktet ihop med inkapslingsmaterialet av plast. Nu behövs inget särskilt lödningssteg, utan cellerna kopplas ihop samtidigt som skikten lamineras. Därmed kan även processtemperaturen sänkas från 240 till 150 grader.

– Med tejpmetoden blir tillverkningen mycket skonsammare och då minskar risken för att solcellerna spricker, säger Jonas Buddgård.

Läs mer:

Dessutom gör tejpen att det blir möjligt att tillverka solcellsmoduler helt utan bly. Eftersom man inte behöver löda ihop solcellerna slipper man använda lödtenn, som innehåller 40 procent bly.

En prototyp av tejpen har testats hos forskningsinstitutet Rise och Fraunhoferinstitutet i Tyskland. Enligt JB Ecotech klarar den både fukt- och temperaturkraven för solcellspaneler och ska ha en livslängd på 25 år.

– Vi ser ingen skillnad i funktion mellan konventionellt tillverkade solcellsmoduler och de som har tillverkats med vår tejp. Så man behöver inte göra avkall på någon prestanda, säger Jonas Buddgård.

Nu är tejpen på väg ut på marknaden. Finska Luvata Special Products, som levererar ledningstråd till solcellsindustrin, ska marknadsföra och sälja tejpen till solcellstillverkare. På marknaden kommer tejpen att heta Sunwire C2C PV connecting tape.

– Det känns jättespännande att vi nu tar kontakt med marknaden. Men även om utvecklingsbiten är ganska färdig kommer kommersialiseringen också att ta tid. Det dröjer kanske ett år innan tejpen finns i moduler på marknaden, säger Jonas Buddgård.

Samtidigt arbetar JB Ecotech vidare med att ta fram automatiseringsutrustning som ska underlätta för tillverkare att använda tejpen. Det kan till exempel handla om att utveckla en robot som kan applicera tejpen direkt på inkapslingsmaterialet och sedan montera solcellerna ovanpå.