Dagens 350 kW kan funka för personbilar, men för tung trafik krävs det mer effekt. Därför har Charin nu lanserat Megawatt Charging System och visar hur framtidens snabbladdare ser ut.
Standardisering är ett kraftfullt vapen för att driva på utveckling. I elbilens barndom fanns det flera alternativ för laddning, men sedan en tid tillbaka är det CCS som gäller i västvärlden. Men även om effekten för likströmsladdning med CCS ökats successivt – räcker det inte när vi nu elektrifierar den tunga trafiken.
Nytt system är här: MCS
Därför har Charin, Charging Interface Initiative, en global sammanslutning som försöker standardisera laddinfrastruktur och de som ligger bakom CCS, nu lanserat ett nytt system. MCS, Megawatt Charging System heter det, och arbetet för att ta fram standarden har pågått i fyra år.
Systemet visades upp på EVS35 i Norge där en Alpitronic laddare laddade en Scania-lastbil i effekter på 1 MW.
Trekantig kontakt
Annons
Enligt Charin så klarar MCS 3 000 A i upp till 1,25 kV – vilket då innebär att tekniken potentiellt ska kunna leverera 3,75 MW i laddeffekt. Det är verkligen ett par hack mer än de upp till 500 kW som CCS ska klara.
Från vänster: Claas Bracklo, ordförande Charin samt drivlineansvarig på BMW, och Michael Keller, ansvarig för laddning och laddinfrastruktur inom VW-gruppen. Foto: Charin
Själva kontakten är en trekantig historia och Charin anger att MCS baseras på globalt överenskomna krav och tekniska specifikationer. En intressant sak är även att man enats om var på fordonet ladduthaget ska sitta – vilket ska underlätta vid bygget av infrastrukturen.
I mål först 2024
Utöver el-bussar och lastbilar som ligger närmast till hands, är tanken att även flyg, fartyg och entreprenadmaskiner ska kunna använda standarden.
Redan i år kommer de första produkterna med MCS att visas upp, dock kommer den slutgiltiga standarden inte vara klar förrän 2024. Men ett pilotprojekt för MCS-systemet är igång redan nu.
”Ett konsortium av intresserade partners från industrin och akademin har redan startat en pilot i Tyskland kallad Hola-projektet. Detta för att testa Megawatt-laddning för långtradare under verkliga förhållanden samt för att få mer information om var det finns ett europeiskt behov av ett MCS-nätverk”, skriver Charin i ett uttalande.
I en tidigare version av artikeln angavs enheten kW där det egentligen ska stå kV.