Energi

Ny Greenpeace-rapport: Palmolja inget biobränsle

Utdikningen av tormarker frigör stora mängder koldioxid, säger Greenpeace.

De stora plantager med oljepalm som anläggs på utdikade torvmarker i regnskogsbältet i Sydostasien är inte miljövänliga och palmoljan kan knappast kallas för biobränsle. Det är slutsatsen i en ny rapport från miljöorganisationen Greenpeace.

Publicerad

Rapporten heter "Cooking the Climate" och publiceras i dag torsdag. Det är en fortsättning på Greenpeace-organisationens kampanj att stoppa skövlingen av regnskogen i Indonesien där den utrotningshotade orangutangen lever.
En stor del av denna regnskog växer på torvrika träskmarker och är en av de största och viktigaste kolsänkorna i världen. När regnskogen bränns ned och träsken dikas ut släpps stora mängder växhusgaser ut i atmosfären, skriver Greenpeace i rapporten.
Greenpeace beskyller den internationella livsmedelsindustrin med Unilever, Nestlé och Procter & Gamble som pådrivare, för skövlingen av regnskogen i Riauprovinsen på Sumatra i Indonesien.
- Greenpeace uppmanar Sveriges regering att verka för att ett skydd av världens återstående tropiska skogar inkluderas i nästa fas av Kyotoprotokollet, i stället för att subventionera skogsförstörelse genom skattestöd till palmoljebränslen, säger Martina Krüger, talesperson i klimatfrågor på Greenpeace Norden.
Nyligen stoppade bensikbolaget OKQ8 sin planerade introduktion av ett palmoljebaserat dieselbränsle från det finska raffinaderiet Neste på grund av palmoljedebatten.