Energi
Nu klarar vågkraft vintern
Ett första test av hur ett vågkraftverk klarar is på vintern har genomförts på Åland. Resultaten är lovande och öppnar för vågkraft i Östersjön, enligt forskare på Uppsala universitet.
Vågkraftverket från det svenska företaget Seabased sjösattes för snart två år sedan på Åland. Under 14 månader har det ingått i ett test av hur vågkraft klarar vintern, som letts av Uppsala universitet.
I somras togs det upp efter att ha överlevt två vintrar med som mest 15 centimeter is.
– Jag är nöjd. Projektet visar att bojarna klarar säsongsbetonad is, vilket öppnar för vågkraft i Östersjön, säger projektledaren Erland Strömstedt, forskare vid Uppsala universitet.
Han hoppas nu kunna gå vidare och testa fler vågkraftsaggregat.
– Målet är att bygga en vågkraftspark på en megawatt med isanpassade bojar, säger Erland Strömstedt.
Under den första vintern användes en hexagonal boj uppbyggd av runda rör. Andra vintern testades en ny bojkonstruktion som anpassats till isen genom att yttersidorna gjorts plana och koniskt lutande.
– Det gör att isen kan krypa uppåt och att bojen till slut glider in under isen om den blir tillräckligt tjock, säger Erland Strömstedt.
Men varför ska man satsa på vågkraft på platser med is under delar av året, då det inte går att producera någon ström?
– Jag tycker inte att vågkraft ska uteslutas bara för att man tappar någon månads produktion. Överlag har man också sett hur vintrarna blir mildare i Östersjön, säger Erland Strömstedt.
Han säger också att vågklimatet i Östersjön är lämpligt för vågkraft.
Visserligen blir vågorna generellt inte lika höga som till exempel i Nordsjön, men eftersom Östersjön är ett grunt hav blir de brantare, vilket får upp hastigheten i generatorn.
Projektet får stöd av EU
- Testet på Åland har genomförts inom projektet WESA, Wave Energy for a Sustainable Archipelago.
- Det leds av Uppsala universitet i samarbete med Ålands teknikkluster och Åbo universitet.
- EU står för 75 procent av kostnaderna på totalt cirka 13 miljoner kronor.