Energi
Nu kan alla köpa in sig i solcellsanläggning
Ett Uppsalaföretag satsar på mikrofinansiering av solel till husbehov.
Just nu installeras 360 kvadratmeter solceller, från det lokala företaget Save by Solar, på ett industritak i Uppsala. Den producerade elen ska användas i fastigheten, men vem som helst får köpa delägarskap i solcellsanläggningen för att kompensera för sin egen förbrukning.
Projektet kallas Watt för Watt, och inleddes i januari med delfinansiering från Energimyndigheten och Energiforsk genom SolEl-programmet. Bakom idén står Joachim Lindborg, teknisk chef inom energieffektivisering på företaget Sustainable Innovation, samt "fritidsentreprenör" (hans eget uttryck).
– Utgångspunkten var frågan: hur får man folk att tycka det här är roligt? Människor som går med i solcellskooperativ och liknande – det är ju oftast entusiaster som är beredda att lägga ner en hel del pengar och engagemang i det. Ska man få vanliga konsumenter att köpa solceller så måste man göra det väldigt, väldigt enkelt, säger Joachim Lindborg.
Som mikrofinansiär betalar man per watt installerade solceller. Priset förväntas landa på 20 till 25 kronor per watt i dagens prisläge.
– Vad du köper är egentligen solcellen som tjänst under 15 år. Du betalar för rätten att säga att du äger en bit solpanel som producerar förnybar el och bidrar till en bättre värld, säger Joachim Lindborg.
De 360 kvadratmetrarna i Uppsala kommer att motsvara 31 500 watt.
– Det räcker för att cirka 10 000 kunder ska kunna köpa tre watt var. Det motsvarar tre kilowattimmar per år, ungefär vad en Iphone 5 drar. Via nätet får du sedan uppdateringar på hur mycket din cell producerar.
Mikrofinansiärerna ska även erbjudas en årlig återbäring på värdet de hjälper till att generera.
– Men vi vill även utreda hur kunderna ser på projektet. Vill de helst vara delaktiga och få återbäring på några kronor, eller är de nöjda med att vara mikrofinansiärer och bidra till produktionen av förnybar el? I så fall kan pengarna kvarstå i projektet och gå till investeringar i fler solceller, säger Joachim Lindborg.
Han sticker inte under stol med, att målet är att bygga ett växande företag med hjälp av delägarnas mikroinvesteringar.
– Visst, man kanske kan tycka att ett sådant här projekt borde drivas av en stiftelse. Men det är med hjälp av sådana här nya affärsmodeller man kan skapa nytt engagemang och få drivkraftiga företag i framtiden, säger Joachim Lindborg.
Installationen väntas bli färdigställd under denna vecka. Den stora lanseringen ska ske på Almedalsveckan i juli.
Nästa steg blir att bygga solceller i Polen och lansera Watt för Watt-modellen även där.
– Det bästa är ju om cellerna sitter där de gör mest nytta, där elnätet innehåller mest fossilt genererad el, säger Joachim Lindborg.
Gilla Ny Teknik på Facebook