ENERGI

Den planerade anläggningen för slutförvaring av svenskt kärnbränsle i Forsmark.

Nu godkänns slutförvar av kärnbränsle av domstol: ”Betydande milstolpe”

Det planerade slutförvaret av använt kärnbränsle i Forsmark får godkänt av mark- och miljödomstolen, meddelar domstolen.

Publicerad Senast uppdaterad

Tillståndet omfattar en anläggning för inkapsling i Simpevarp, Oskarshamns kommun, och ett slutförvar i Forsmark, Östhammars kommun i Uppland.

– Det är en betydande milstolpe för oss att ha fått den här miljödomen, som sätter villkoren för hur vi nu kan bygga och driva vårt kärnbränsleförvar i Forsmark och vår inkapslingsanläggning i Oskarshamn, säger Svensk Kärnbränslehanterings, SKB:s, vd Stefan Engdahl till TT.

– Det här innebär att vi kan påbörja byggnationen av kärnbränsleförvaret i Forsmark redan vid årsskiftet. Vi inleder med skogsavverkning, markutfyllnad samt bygger en bro över kylvattenkanalen.

Kan överklagas

Men sista ordet är nog inte sagt. Beslutet kan överklagas till Mark- och miljööverdomstolen.

– Jag tycker att den största svagheten med domen är att de helt har släppt allt vad gäller långsiktig strålsäkerhet, säger Linda Birkedal, ordförande för Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning (MKG).

Hon säger att MKG ännu inte har beslutat om domen ska överklagas.

Arbetet kan dra i gång redan nu även om det skulle komma en överklagan, enligt domstolens besked, meddelar SKB.

Gäller inte nya

Tillståndet gäller kärnavfallet från de tolv reaktorer (sex reaktorer i drift i dag) som ingår i det pågående svenska kärnkraftsprogrammet, men gäller inte för eventuella nya kärnkraftsreaktorer.

”SKB får i slutförvaret deponera cirka 6 000 kapslar med cirka 12 000 ton kärnavfall”, skriver domstolen.

Kapslarna ska placeras på 500 meters djup.

”Vid prövningen har det krävts utredning om risken för radioaktiva ämnens spridning i miljön under 100 000 år”, skriver Mark- och miljödomstolen.

Det var vintern 2022 som regeringen gav det slutgiltiga godkännandet av slutförvaret i Forsmark. 2011 lämnade SKB in sin ansökan om att gräva ner avfallet.

Verksamheten beräknas pågå i cirka 70 år.