Energi
Nu börjar Ikea sälja solceller
Ikea lanserar på tisdagen sin försäljning av solcellspaneler. Men försäljningen sker enbart online, inte i varuhusen – och inte i hela Sverige.
Ikea har sedan tidigare försäljning av solcellspaneler i andra länder. Många har med spänning väntat på att erbjudandet även ska komma till Sverige.
Här kommer Ikea att samarbeta med Svea Solar, som blir leverantör av panelerna och sköter installationen.
– Affärsupplägget blir detsamma som på de andra marknaderna, att vi samarbetar med externa leverantörer som kan solceller bättre än vad vi kan. Vårt bidrag blir att vi kan nå ut till många människor, säger Jakob Holmström, presschef på Ikea Sverige.
Svea Solar är företaget som nyligen har byggt Sveriges största solcellspark, som finns i Sjöbo. Solcellspanelerna som Ikea säljer tillverkas i Asien, främst i Kina, har Ikea tidigare berättat.
Ikea säljer inte hembatterier och laddboxar i Sverige
På andra marknader har Ikea även försäljning av hembatterier och laddboxar. Det kommer dock inte att erbjudas i Sverige.
– Att ha det i Sverige är inte alls orimligt, men det finns inte med nu i första skedet. Det är något vi tittar på framöver, säger Jakob Holmström.
Försäljningen av Ikeas solcellspaneler, som får namnet Solstråle, inleds 17 september i Skåne, Göteborgsområdet och Stockholm. Sedan tillkommer fler delar av Sverige. Senare under hösten ska kunder i 95 procent på ”den svenska solmarknaden” kunna beställa och få solcellspaneler installerade.
I Sverige ska försäljningen ske online, inte i Ikeavaruhusen.
– Det här är något som sker till 100 procent digitalt. Men självklart kommer vi att åka ut och säkerställa att installationen är realistisk att genomföra. Hela den processen står Svea Solar för. Ikea står som garant för att affären har en långsiktighet, säger Jakob Holmström.
”En potential på 15 procent” för solenergi i Sverige
I dag står solenergi för cirka 0,3 procent av den totala elproduktionen i Sverige. Energimyndighetens mål är det ska vara 10 procent 2030. Men Ikea och Svea Solar tror på ett ännu större genomslag.
– Vi ser att det finns en potential på närmare 15 procent, säger Björn Lind, medgrundare och styrelseordförande i Svea Solar i ett pressmeddelande.