Energi
Norrmän odlar gurka i öknen
I öknen i Qatar finns ett växthuskomplex som använder havsvatten och solkraft för att producera grönsaker. Tekniken ska även transformera ökenområdet så att träd och andra växter återigen kan växa.
Växthusanläggningen i Qatar drivs av den norska organisationen Sahara Forest Project, med bas i Norge. Med endast solljus och saltvatten som resurs har de visat att de kan producera 75 kilo gurka per kvadratmeter odlingsyta.
– Nyckeln är att se produktionen som ett kretslopp. Produktionssystem tenderar till att vara linjära och producera en mängd avfall. Vår anläggning är byggd så att allt avfall som produceras blir resurser i ett annat steg i produktionen, säger Joakim Hauge, vd för Sahara Forest Project.
Den viktigaste tekniken är koncentrerad solkraft och kartong. Växthusens väggar är nämligen uppbyggda av perforerad kartong som ständigt är indränkta med havsvatten. Ökenvinden blåser in genom väggen vilket ökar luftfuktigheten inuti växthuset.
– Det sänker behovet av konstbevattning till hälften. Saltvattnet används även som kylning till solkraften. Förutom att producera el används solkraften för att avsalta havsvattnet ytterligare för att vattna grödorna.
Efter att ha passerat växthuset leds vattnet till en fristående kartongvägg som ökar luftfuktigheten utomhus. Därefter dunstar vattnet i utomhusdammar och saltet samlas in. Omgivningens luftfuktighet ökar vilket leder till mer växtlighet.
– När du kan bygga växthus som använder saltvatten i öknen i Qatar, som även kan konkurrera med de ledande växthusen i Europa, då är det en bra grund för att lyckas.
Flera pilotanläggningar i Sahara Forest Project
- Än så länge är projektet inte etablerat vid Sahara, namnet kommer från det arabiska ordet för öken.
- Projektet presenterades första gången vid klimatmötet i Köpenhamn 2009.
- Pilotanläggningar finns i Jordanien och Qatar. Systemet är uppbyggt i olika steg där varje steg drar nytta av ett annat.
- I Qatar-anläggningen har projektet visat att det skulle räcka med 80 hektar för att fylla hela landets import av gurka, paprika, aubergine och tomat.