Innovation

Norrmän borrar 5 000 meter ner - för fjärrvärme

I Norge planeras världens första fjärrvärmeanläggning där vattnet värms av berget på 5 000 meters djup. Borrtekniken hämtas från oljeindustrin.

Publicerad

<p>Som en jättelik värmeväxlare i berget. Så beskriver Thor Erik Musæus, vd för det norska företaget Rock Energy, det patenterade systemet för att värma vatten för fjärrvärme på 5000 meters djup. </p> <p>- Planen är att börja borra i höst, säger han.</p> <p>Pilotanläggningen ska byggas i Oslo i anslutning till Hafslunds fjärrvärmeverk. När den står klar i slutet av nästa år ska den ge 5 MW fjärrvärme, men möjligheten finns att bygga ut den till 25 MW. </p> <p>Bakom företaget Rock Energy, som startades 2007, står sju personer där flera har lång erfarenhet av borrning på stora djup från oljeindustrin.</p> <p>När vattnet pumpas genom systemet värms det upp, hur mycket beror på bergets temperatur. I pilotanläggningen räknar Thor Erik Musæus med att berget håller 110-120 grader C.</p> <p>- Det räcker för fjärrvärmeproduktion men om vi även vill generera el krävs att berget håller en temperatur på minst 130 grader, säger Thor Erik Musæus.</p> <p>Att utnyttja värmen i torrt berg på stora djup är i sig inget nytt. I Frankrike drivs sedan 1980-talet ett geotermiskt utvecklingsprojekt vid Soultz i Rehndalen. Värme från berget på 5 000 meters djup utnyttjas där för elproduktion. I stället för att leda vattnet i rör, sprängs berget lokalt . Då bildas sprickor så att vattnet kan rinna från inmatningshålet till utmatningshålet.</p> <p>- Nackdelen med denna metod är att det är svårt att få en förutsägbar energiström och därmed en kommersiell energiproduktion. Du riskerar också att destabilisera berget vilket kan leda till jordskalv, säger Thor Erik Musæus.</p> <p>Genom att i stället borra hål där vattnet kan rinna i kontrollerad form genom "värmeväxlaren" undviker Rock Energy dessa problem. Företagets beräkningar visar att energin ska kunna produceras till konkurrenskraftiga priser. Livslängden för en anläggning är 50 år.</p> <p>Kostnaden för pilotprojektet är beräknad till 120 miljoner norska kronor, varav 28 miljoner kommer från statliga Ernova som stöttar nya energiprojekt. Om projektet lyckas räknar Thor Erik Musæus med en mycket stor framtida marknad för företagets teknik.</p> <p>- Sverige har till exempel lika goda förutsättningar som Norge för att utnyttja värmen i torrt berg, säger han.</p>

Tre typer av geotermisk energi

Bergvärmepumpar

Det som i dagligt tal kallas bergvärme och som utnyttjas av många villaägare.

Hydrotermiska system

Hett grundvatten pumpas upp till ytan för att användas för värme och elproduktion utan behöv av värmepumpar. Är begränsat till vissa geografiska områden som till exempel Island.

För cirka tio år sedan rapporterade Ny Teknik om två mycket uppmärksammade försök i Lund och Malmö för att hämta hetvatten från stora djup.

Hot Dry Rock, HDR

Utnyttjar värmen i själva berget som ökar med djupet. Kräver mycket djupa hål ner till 5 000-6 000 meter.