Energi

Norrländska huset drivs av solenergi

En ny villa på Skellefteås campingplats ska bli självförsörjande på energi. Med hjälp av batterier och vätgas ska solens energi räcka över vintern.

Publicerad Senast uppdaterad

Huset ska varken vara anslutet till elnätet eller fjärrvärmenätet. Energiförsörjningen ska i stället komma från solcellerna på taket. Om det finns överskott kommer energi att lagras i batterilagret i garaget.

När batterierna är laddade används överskottsel från solcellerna till att driva elektrolysören, som omvandlar vatten till vätgas och syrgas. Vätgasen lagras sedan i stålflaskor i ett förråd.

Under vintersäsongen kan vätgasen användas om elektriciteten från batterilagret inte räcker till. Då drar bränslecellen i garaget igång och genererar el och värme till huset.

Utmaningen blir att klara energiförsörjningen så långt norrut, där soltimmarna kan vara noll under vissa vintermånader.

– Det gäller att få solenergin att hinna producera tillräckligt mycket vätgas under sommaren för att kara vintern, säger Fredrik Jonsson, teknikansvarig på Skellefteå Kraft, som driver projektet.

Läs mer:

Energibolaget har tagit initiativ till det självförsörjande huset, som kallas för Zero sun project, för att svara upp mot trenden om ökad självförsörjning.

– Vi vill utvärdera tekniken och skaffa oss kompetens för att kunna vara med i nästa generations energisystem, säger Fredrik Jonsson.

Själva huset, en villa om 150 kvadratmeter, köper Skellefteå Kraft av tillverkaren A-hus. Vilka som kommer att leverera komponenterna i energisystemet är ännu inte klart.

Därmed är det inte heller klarlagt vilket styrsystem som ska användas i huset. Skellefteå Kraft tänker sig att det kan bli ett slags kombination av ett smart elnät och ett smart hem.

– Ett övergripande fastighetssystem styr när batterierna ska laddas och när vätgas ska produceras, det blir som ett smart elnät i miniatyr. Sedan behöver vi ett smarta hem-system som skickar signaler till det övergripande systemet och berättar när någon vill tvätta, duscha, eller ladda bilen, berättar Fredrik Jonsson.

Huset ska levereras till Skellefteå i mitten av december. När det väl är monterat installeras övriga teknikdelar.

– Vi har en kritisk tidplan eftersom vi behöver producera vätgas i april för att hinna framställa tillräckligt mycket vätgas över sommarhalvåret, säger Fredrik Jonsson.

Planen är att huset ska stå klart i juni 2018. Allmänheten kommer att kunna bo i det genom att det hyrs ut precis som campingens övriga stugor.

– Vi vill göra det tillgängligt för så många som möjligt att bo där. Skellefteå camping hanterar bokningarna från allmänheten och vi själva kommer att bjuda in studiebesök, berättar Fredrik Jonsson.

I planeringen av huset har Skellefteå Kraft haft hjälp av Hans Olof Nilsson, som har byggt ett självförsörjande hus i Göteborg. Ny Teknik har berättat om honom i flera artiklar.

– Han har ett stort tekniskt kunnande och hjälper oss att dimensionera energisystemet, så han har gett oss en genväg i att tänka rätt. Men framför allt har han gett oss beviset på att det här går att göra. Och klarar vi att vara självförsörjande i Skellefteå går det att klara var som helst, säger Fredrik Jonsson.

Hela projektet beräknas kosta sju miljoner kronor.

Zero sun project

Skellefteå Kraft har ännu inte bestämt exakt vilka förutsättningar som ska gälla för de ingående komponenterna i energisystemet, men planerar så här i dagsläget:

Solceller: 25 kW installerad effekt.

Batterilager: Kapacitet om 100 kWh.

Elektrolysör: Ska kunna producera 1 kubikmeter vätgas i timmen.

Vätgasbehov: Cirka 2 000 kubikmeter som lagras i 300 bar i 150 stålflaskor.

Bränslecell: 3–5 kW i elektrisk uteffekt.

Värme från bränslecellen fångas upp och lagras i tre ackumulatortankar om 500 liter vardera.

En bergvärmepump ska komplettera bränslecellen genom att höja värmen på varmvattnet under riktiga kalla vinterdagar.