Energi
Nanoskikt ska förlänga bränslecellens liv
Begränsad livslängd är ett av hindren för att bränsleceller ska slå igenom på allvar. Nu ska ett nordiskt konsortium utveckla ett nytt, tåligt nanoskikt som ger bränsleceller ett längre liv.
Arbetstemperaturer på upp till 800 grader gör att högtemperaturbränsleceller, eller så kallade fastoxidbränsleceller, kan drivas med fler bränslen än ren vätgas. De kan till exempel drivas med biogas.
Nackdelen är att den höga temperaturen gör att komponenterna i cellerna åldras vilket förkortar livslängden och gör tekniken dyr.
Nu ska ett nordiskt konsortium utveckla ett nanoskikt som ska skydda cellernas bipolära plattor.
- Målet är en livslängd på 40 000 timmar. Det tar bränslecellerna till en helt ny nivå, säger projektledaren Jan-Erik Svensson, professor i materialkemi på Chalmers.
Utmaningen är att ta fram ett skikt som är mellan 10 och 1000 nanometer tjockt och som både skyddar och är en bra ledare.
- Vi kommer att använda olika metaller som kobolt och mangan som bildar oxidskikt som kan stå emot hög temperatur, säger Jan-Erik Svensson.
Förutom Chalmers deltar Oslo Universitet, Sandvik Materials Technology, som står för ytbeläggningstekniken, och den danska bränslecellstillverkaren Topsoe Fuel Cells.
Projektet ska pågå i tre år och har fått 9,3 miljoner genom Toppforskningsinitiativet som är ett samarbete mellan de nordiska länderna för att gemensamt hitta lösningar på globala klimat-, miljö- och energiutmaningar.