Energi
Miljonregn över svensk generation 4-reaktor
KTH-avknoppade företaget Blykalla har fått en investering på 150 miljoner kronor. Nu tas ett stort steg närmare en prototyp för en blykyld generation 4-reaktor.
Företaget startade 2013 för att utveckla en typ av mindre blykylda kärnkraftverk som kan användas oberoende av elnätet. Investeringen från indiska Essel Group på drygt 150 miljoner kronor (18 miljoner dollar) är en stor framgång för företaget.
– Det betyder väldigt mycket. Det innebär att vi kan göra färdigt ingenjörsdesignen på reaktorn och söka tillstånd för att ta den första i bruk, säger Janne Wallenius, vd i Blykalla och professor i reaktorfysik vid KTH.
Det är den första riktigt stora investering som företaget har fått, utöver en del innovationsstöd. På onsdagen kom representanter för Essel Group till Sverige för att genomföra affären. De fick bland annat följa med ned till R1 på KTH, Sveriges första forskningsreaktor som byggdes på 50-talet. Nu fick den nedlagda anläggningen utgöra lämplig bakgrund för att berätta om framtidens kärnreaktor.
– Vi ser fördelarna med tekniken, och det här företaget ligger fem tio år före alla andra som inom samma område när det gäller forskning och utveckling. Vi tror att vi kan ta den här forskningen ut i kommersiell användning inom fem sex år, säger Punkaj Gupta, koncernchef Essel Group Middle East.
Läs mer: Svenska kärnkraftsreaktorer byggs i Kanada
Essel Group är ett konglomerat med företag i 174 länder inom så skilda områden som gruv- och oljeindustri, utbildning och medier. Det företag som investerar i den svenska reaktorn har sitt säte i Dubai och arbetar mycket med energiverksamheter.
– Vi har investerat en hel del i förnybar energi, som sol och vind. Det här är en chans att vara med och revolutionera kärnfysiken, säger Punkaj Gupta.
Blykalla har sedan tidigare kontakt med myndigheter i Kanada, där det finns ett intresse för att testa en reaktor för små samhällen i norra delen av landet, där man i dag är beroende av dieselaggregat för att producera el.
Den planen ligger fast, och den indiska investeringen gör att företaget kan ta ett stort steg mot att bygga en prototyp och ta projektet genom de kanadensiska myndigheternas förhandsgranskning. Företaget ska anställa ett tjugotal ingenjörer, både i Stockholm och i Kanada.
Reaktorn som har utvecklats på KTH heter Sealer, Swedish Advanced Lead Reactor. Det en fjärde generationens kärnkraftsreaktor, som utnyttjar energiinnehållet i kärnbränslet upp till hundra gånger mer än i dagens stora kärnkraftverk genom att det kan återanvändas flera gånger i reaktorn. Reaktorn ska ha en livslängd på 30 år, och under den tiden behöver inte nytt bränsle fyllas på.
Läs mer: Fjärde generationens reaktorer ersätter fossilt
Sealer använder en teknik där smält bly som ska hålla 450 grader utgör kylmedlet. Blyet fungerar också som ett strålskydd. Reaktorn blir liten, sex gånger tre meter, och kommer att ha en elektrisk effekt på åtta megawatt. I Kanada är planen att reaktorn ska ligga 25 meter under jord.
Essel Group ser en rad användningsområden för Sealer-reaktorn.
– Det finns goda industriella möjligheter, särskilt i tredje världen där elektricitet inte finns tillgängligt eller stabilt. En sådan här "stand-alone"-reaktor kan få ned kostnaden för energi, bli en mer hållbar lösning ge en skjuts för sådana områden, säger Punkaj Gupta.