Energi

Miljögrupp tror nya bron förstör Östersjön

Riskfaktor säger miljöorganisation

Brobygget över Fehmarn Bält hotar att färga Östersjön brun för lång tid framöver och försvåra för friskt saltvatten från Nordsjön att syresätta innanhavet. Den kritiken kommer från tyska miljöorganisationer.

Publicerad

Beslutet att bygga den 19 km långa bil- och järnvägsbron mellan danska Rödby och tyska Puttgarden togs i början av juli efter 15 års förhandlingar. Till en kostnad av 50 miljarder kronor ska bron byggas, med byggstart 2011 och invigning planerad till 2018.
Men nu varnar företrädare för den tyska miljöorganisationen Nabu att bygget riskerar bli en katastrof för ekosystemet i den redan hårt prövade Östersjön.
Till Süddeutsche Zeitung säger Malte Siegert vid Nabu att bygget av de 70 pelare som ska bära upp bron kommer att riva upp sediment som färgar Östersjön brun under många år framöver.
Dessutom riskerar pelarna att försvåra inströmningen av friskt syrehaltigt vatten från Nordsjön till det syrefattiga brackvattnet i Östersjön. Därmed skulle de djupare delarna av Östersjön få svårt att syresättas med bottendöd som följd.
Nabu varnar också för en omfattande fågeldöd till följd av bron. Den ligger i ett flyttfågelstråk och upp till 100000 fåglar om året riskerar att flyga in i bron och dö.
Redan Öresundsbron mellan Malmö och Köpenhamn påstås kräv 1000 fåglars liv varje dag under vissa dagar på våren och hösten när flyttfågelsträcken drar förbi.
Nabu varnar vidare för risken att ett fartyg kör in i en pelare. Den nuvarande seglingsrännan är 8 km, när bron är klar har seglingsleden krympt till 1,5 km. Varje år trafikeras Fehmarn Bält av 60000 fartyg. Nabu tycker att inte bara Tyskland och Danmark kan bestämma i en sådan här fråga, även internationella fartygsorganisationer som IMO bör få ha ett ord med i laget.