Energi
Miljardregn över amerikansk mini-reaktor
Det amerikanska företaget Nuscale, som utvecklar kärnreaktorer i miniformat, får 1,4 miljarder dollar i stöd från det amerikanska energidepartementet.
Små och modulära kärnreaktorer, så kallade SMR:er, är kärnkraftsindustrins svar på omfattande fördyringar och förseningar i stora kärnkraftsbyggen. Med mindre reaktorer som serietillverkas i fabrik ska byggena gå snabbare och bli billigare. Många av koncepten som utvecklas världen över innefattar också passiva säkerhetssystem med löftet att de nya reaktorerna dessutom ska bli säkrare än dagens anläggningar.
Amerikanska Nuscale ses som något av ett flaggskepp i den nya genren. Nyligen fick företaget sitt godkännande från US Nuclear Regulatory Commission, vilket betyder att konceptet uppfyller säkerhetskraven.
Många trodde därför att Nuscale skulle bli först i USA med att förverkliga en reaktor av SMR-typ. En anläggning om tolv 60 MW-reaktorer planeras i Idaho och företagets första kund är gruppen Utah Associated Municipal Power Systems, som består av flera energibolag från sex delstater.
Motsvarar merkostnaden för att vara först
Planen hos Utah Associated är att kärnkraftsel från Nuscaleanläggningen i Idaho ska ersätta el från kolkraftverk som börjar närma sig slutet på sin livstid.
Men nyligen drog sig två av medlemmarna i Utah Associated, städerna Logan och Lehi i Utah, ur projektet på grund av ökande kostnader, rapporterar the Washington Examiner. Det ledde till spekulationer om att Nuscaleanläggningen kanske inte skulle bli av.
Men för några dagar sedan kom beskedet att energidepartementet går in med 1,4 miljarder dollar, motsvarande nära 12 miljarder kronor, i Nuscaleprojektet. Därmed sitter planerna för Idahoanläggningen säkrare.
Enligt Utah Associated motsvarar anslaget merkostnaden det medför att vara först med tekniken. Nu kommer kostnaden för gruppens medlemmar bättre att motsvara prislappen för kommande Nuscaleanläggningar, skriver Utah Associated i ett pressmeddelande.
Två andra reaktorer får också pengar
Anslaget ska fördelas över tio år och måste godkännas av kongressen. Men Utah Associated konstaterar att Nuscaleprojektet i Idaho har ett brett stöd från både Demokrater och Republikaner.
Det amerikanska energidepartementet har också beviljat 160 miljoner dollar i stöd till två andra amerikanska SMR-projekt, rapporterar the Washington Examiner. Det handlar dels om Terrapower som samarbetar med GE Hitachi om en natriumkyld reaktor som kan lagra överskottsenergi i smält salt, samt X-energy, som arbetar med en högtempererad gaskyld reaktor. Dessa företag har dock inte kommit lika långt som Nuscale i tillståndsprocessen.