Energi

Megasatsning på cellfabriker

Jästceller och bakterier är vägen bort från oljeberoendet. Det anser forskningsfonden Novo Nordisk och satsar 875 miljoner kronor på ett nytt forskningscentrum. Dit knyts Chalmers och KTH.

Publicerad

Nya plaster, smartare produktion av läkemedel och alternativa energikällor - allt med billiga och miljövänliga metoder. Förväntningarna på det heta forskningsområdet syntetisk biologi är höga. Knepet är att skapa celler som fungerar som små kemifabriker, och tillverkar det vi människor vill ha. 

För att sätta turbo på forskningen satsar nu den danska forskningsfonden Novo Nordisk Foundation 875 miljoner kronor på ett nytt forskningscentrum för bioreaktionsteknik. Centrumet kommer att ligga vid Danmarks tekniska universitet (DTU) i Köpenhamn, men de svenska tekniska högskolorna Chalmers och KTH kommer att medverka.

Vid Chalmers leds arbetet av Jens Nielsen, världsledande forskare inom området syntetisk biologi. I somras patentsökte han och hans kollega en jästcell som kan producera biodiesel. Bakom tricket ligger en skräddarsydd gensekvens, som ställer om jästens naturliga produktion av etanol till diesel. Forskarna har tidigare skapat jästceller som producerar parfymämnet från blomman Patchouli.

- Tillsammans med DTU ska Chalmers ta fram hållbara lösningar för tillverkning av kemikalier och bioaktiva ämnen med hjälp av jästceller och bakterier, och därigenom minska beroendet av olja som råvara, säger Jens Nielsen i ett pressmeddelande.

KTH kommer framför allt att syssla med screening och gensekvensering.

- Förutom den internationella styrkeposition centrumet får genom det nordiska samarbetet har det positiva effekter på forskningsområdet i Sverige genom att forskningen på Chalmers och KTH knyts starkare samman.

Det nya centrumet är Novo Nordisks fjärde stora satsning inom området ”life science” på tre år. Till dem hör skapandet av ett stamcellscentrum för 438 miljoner kronor där det svenskbrittiska företaget Cellartis deltar. Centrumet har bland annat som mål att bota diabetes.