Energi

Mat och flyg är de största miljöbovarna

Maten står för 25 procent av de globala utsläppen av växthusgaser, och nötkött är en av de största bovarna.

Publicerad

<p>- Mat och flyg är de livsstilsval som har störst betydelse för klimatet, säger Chalmersforskaren Fredrik Hedenus.</p> <p>Att äta nötkött är definitivt inte klimatsmart - Chalmersforskarna räknar med att ett kilo nötkött motsvarar 28 kilo koldioxidekvivalenter. En av orsakerna är att det bildas stora mängder metan, som är en mycket aggressiv växthusgas, i kornas magar. </p> <p>Effektivare hantering av gödsel skulle sänka utsläppen av växthusgaser. Gödslet kan även användas till biogas. </p> <p>Snabb, effektiv uppfödning, där det går åt mindre foder för att producera ett kilo kött, skulle också sänka utsläppen. </p> <p>Kornas foder har betydelse. Det pågår försök med att tillsätta bland annat fett och linfrö till fodret för att minska metanutsläppen.</p> <p>Effektivare gödsling av åkrarna där fodret växer är en annan väg. Exempelvis genom att lägga ut kväve vid rätt tidpunkt när växterna kan ta upp det.</p> <p>Tyvärr handlar det inte om några dramatiska sänkningar. Sammanlagt skulle åtgärderna kunna kapa utsläppen av växthusgaser med 15-20 procent. </p> <p>- Att byta diet har mycket större effekt, säger Fredrik Hedenus.</p> <p>Den som ersätter biffen med kyckling sänker utsläppen med 90 procent. Byter man biff mot bönor blir minskningen hela 99 procent.</p>