Energi

"Måsvingar" gör vindkraftverk effektivare

"Måsvingar" kan göra vindkraftverk effektivare. Foto: Hans Hillewaert/Wikipedia

Forskare i Australien har utvecklat rotorblad för vindkraftverk inspirerade av måsar. – Vi såg potentialen att förbättra kapaciteten, säger Jorg Schluter, doktor i maskinteknik.

Publicerad

Naturen är en aldrig sinande källa till inspiration. Och när det kommer till vindkraftverksutveckling verkar forskare väldigt uppmärksamma.  Sedan tidigare har knölvalens fenor använts som förebild för att effektivisera stora vindkraftverk. 

Men bara för att det fungerar i det stora – behöver det inte vara en omnipotent lösning. 

– Rotorblad designade för stora vindturbiner har ofta inte bra aerodynamisk effektivitet när de skalas ner, säger Jorg Schluter på Deakin University i ett uttalande.

Så i stället för att titta på valar – höjde forskarna blicken.

– Naturen har ett sätt att hitta ofelbara lösningar och jag tror att många av oss stått på stranden vid något tillfälle i livet och förundrats över havsfåglarna som glider på brisen. De har bemästrat aerodynamiken bättre än något människan skapat, säger Jorg Schluter.

Och i det här fallet var det just måsvingen som inspirerade. I ett första steg tog forskarna och testade potentialen hos måsvingar i en egenutvecklad simulerings- och analysmjukvara.

– Krökningen på deras vingar har optimeras över miljontals år för att få ut det bästa av luften på den här skalan, säger forskaren Arun Joseph Thomas som genomförde testerna.

Det resulterade i att teamet utvecklade en måsvinge-design som kan ge konkreta effektivitetsvinster. Faktum är att de kan ge upp till 15 procent bättre effektivitet.

– Integrationen av måsvinge-formen i designen av turbinbladen ökar kapaciteten i turbinen och det lutar mot att det finns större kommersiellt potential i småskaliga turbiner, säger Arun Joseph Thomas.

– Att öka kapaciteten i dessa småskaliga turbiner gör dem mycket mer användbara för pålitlig energi, speciellt på landet och i avlägsna områden, säger Jorg Schluter.