Innovation
Massabruket spottar fram oljeersättare
Torrt och rent. Per Tomani med en burk lignin som har utvunnits ur svartlut. Foto: Innventia
(Uppdaterad) En unik svensk teknik kan få sitt kommersiella genombrott på ett massabruk i USA. Här utvinns rent lignin som kan ersätta fossila bränslen eller bli råvara till kolfiber och gröna kemikalier.
- Fantastiskt roligt. Det finns stora förhoppningar kring olika bioraffinaderiprojekt, men det här är en av få installationer som görs i riktigt stor skala, säger Per Tomani, på forskningsföretaget Innventia i Stockholm.
Nästa vecka besöker han North Carolina där det amerikanska massaföretaget Domtar har en ny fullskalig anläggning, som utvinner lignin ur svartlut som bildas vid massatillverkningen. Ligninet kan ersätta olja och kol som bränsle eller på sikt användas som en råvara vid tillverkning av plaster, kolfiber och kemikalier.
Den nya anläggningen är den första kommersiella installationen av en processteknik som ursprungligen utvecklades av forskare på Chalmers och Innventia. Per Tomani var med redan 2001 när det tekniska genombrottet kom. Att separera ut lignin med hög renhet och torrhalt ur svartluten hade då länge varit en utmaning. Men forskarna lyckades med en ny process: man sänker svartlutens ph-värde i två steg genom att tillföra först koldioxid och sedan svavelsyra, och därefter följer en effektiv tvätt och avvattning.
Strax före jul 2006 tog Innventia en demonstrationsanläggning i drift vid Bäckhammar bruk i Värmland. Samtidigt grundades avknoppningsföretaget Lignoboost för att föra tekniken till marknaden. Våren 2008 köptes bolaget av Metsokoncernen, som har skalat upp tekniken och levererat anläggningen till North Carolina. Den ska tillverka 75 ton lignin per dag när produktionen är i full gång.
- Vi hoppas att allt går bra för Metso och Domptar när de stegvis ökar produktionen. Det rör sig ju om betydligt större produktionsvolymer än i vår demonstrationsanläggning och det krävs säkert en inkörningsperiod, säger Per Tomani.
Demoanläggningen i Bäckhammar ägs fortfarande av Innventia och används bland annat för att vidareutveckla processen tillsammans med Metso Power i Göteborg. Innventia samarbetar också med flera andra företag för att utveckla nya sätt att använda lignin som råvara.
Lignin
Vedämnet lignin ingår i växters cellväggar. Det binder ihop cellulosafibrerna och bidrar till att ge trä dess mekaniska styrka.
Ligninet ger papper en mörk färg och tas därför bort vid tillverkning av vissa massatyper.
Lignin har högre energivärde än ved och kan användas som biobränsle. Det har även potential att användas som en råvara vid tillverkning av plaster, kolfiber och olika kemikalier.