Energi
Målet: Att göra ofarligt kärnbränsle
Reaktorbassängen i Oskarshamn 3. Foto: OKG
Under fyra år ska forskare vid Chalmers komponera bränslet för framtidens kärnreaktorer. Målet är att få fram ett kärnbränsle som är så effektivt som möjlig och ger så lite atomsopor som möjligt.
Det nya kärnbränslet ska användas i det som kallas fjärde generationens snabba reaktorer. Förhoppningarna är att de ska ge hundra gånger större energiutbyte än dagens reaktorer och tiondelen så mycket atomsopor.
I teorin är det inga större problem att komponera ett sådant bränsle. Men den stora utmaningen för Chalmersforskarna är att utveckla processer för dels tillverkning av bränsle, dels återvinningen av avfallet.
Det gäller att få ihop hela kärnbränslecykeln, och helst ska cirkeln kunna slutas innanför kärnkraftverkets grindar.
Traditionellt har utvecklingen av nästa generations kärnkraft pågått separat inom tre skilda grupper: reaktorfysiker har byggt reaktorer, bränslekemisterna har tillverkat bränslestavar och separationskemisterna har fått ta hand om avfallet. Inom Asgardprojektet ska de tre grupperna arbeta tillsammans för att ta ett helhetsgrepp på kärnbränslecykeln, alltifrån effektivitet till säkerhet och avfall.
– Om det går att återvinna så mycket som vi tror kommer minst 80 procent av kärnavfallet att kunna återanvändas, säger Christian Ekberg, professor i industriell materialåtervinning och den som leder projekt Asgard.
Därmed skulle mängden slutliga atomsopor kunna minskas till en åttondel, vilket i sin tur minskar behovet av slutförvar. Dessutom blir atomsoporna mindre långlivade än dagens.
Det omfattande forskningsprojektet har en budget på 100 miljoner kronor. I Sverige deltar Chalmers, KTH och Westinghouse. Dessutom deltar tretton organisationer från nio andra länder.