Energi

Magma gav hetaste ångan i Krafla

Överhettad ånga strömmar ut vid kraftverket i Krafla. Foto: Krist Jan Einarsson

Tusengradig magma gav för första gången överhettad ånga till det geotermiska kraftverket Krafla på Island.

Publicerad

Det var vid djupborrningar vid Krafla på nordöstra Island 2009 som forskare i djupborrningsprojektet IDDP bröt igenom en magmaförekomst på 2100 meters djup. Temperaturen uppgick till närmare 1000 °C.

Fenomenet beskrivs i januariutgåvan av tidskriften Geothermics, och beskrivs som ytterst ovanligt. Bara vid ett tidigare tillfälle har man borrat in i en magmaförekomst, nämligen på Hawaii 2007.

De isländska borrarna beslöt att tillsammans med operatören av det geotermiska kraftverket i Krafla att undersöka fyndet och även låta det ingå i energiproduktionen vid kraftverket.

En perforerad stålinneslutning monterades i slutet av hålet invid magman. Efter en tid kunde man ta ut överhettad ånga under två års tid fram till juli 2012 när det stängdes på grund av att utrustning vid ytan behövde bytas ut.

Under tiden lärde sig forskare och kraftverkspersonal mycket om geotermisk utvinning ur magma, t ex att kontrollera magman och att ta hand om den heta ångan som genererades. Överhettad ånga med temperaturen 450 °C strömmade vid övertryck upp ur borrhålet till kraftverket. Det var för tillfället världens hetaste och mest energirika geotermiska hål.

Planen är nu att öppna hålet igen eller borra ett nytt intill, liksom att borra ett annat djupt hål på sydvästra Island (IDDP 2) i Reykjanes.