Energi

Lyssna BP: Vi kan fixa oljeläckan!

- Vi vet hur BP kan få bukt med oljeläckan och vi har talat om för BP att vi finns. Men vi har inte fått någon respons, säger Maya Gilmby på ingenjörsföretaget Eptit i Kista.

Publicerad

Eptit är ett litet, nybildat företag bestående av ingenjörer från KTH och Chalmers som har patentsökt en anordning som snabbt kan göra att BP får kontroll över oljeläckan.

Vår lösning på problemet kan vara färdigt för installation redan om en vecka, säger Maya Gilmby, pressansvarig på Eptit.

Det handlar om att på ett säkert sätt plugga igen den trasiga säkerhetsventilen BOP (Blow Out Preventer) och en teknik att ta hand om den olja som ändå läcker ut.

- Vi skickade in vårt förslag till BP för fem veckor sedan men har inte hört ett ljud från BP. Det gäller inte bara oss. Alla andra som vi talat med och som lämnat in förslag har mötts av tystnad, säger Maya Gilmby till Ny Teknik.

BP gjorde ett försök för några veckor sedan ett försök att skära av det trasiga oljeröret ovanpå säkerhetsventilen för att därefter plugga igen röret.

Men man lyckades inte få fast pluggen som man tänkte eftersom man inte lyckades såga av det trasiga röret på rätt sätt.

Därmed tvingades BP ta till nödlösningen att fånga in så mycket olja man kan i en kupol och därefter föra upp den till tankfartyg 1 500 meter upp.

- Den teknik man använder sig av för att fånga in oljan baseras på ett par svenska uppfinningar från 1970-talet av Lars-Erik Lovisin och Hans Erlandsson. Men kupoltekniken klarar bara att ta han om 25-30 procent av den läckande oljan, säger Maya Gilmby till Ny Teknik.

- Med vår ”plugg” skulle BP kunna täta läckan inom två veckor. Vår uppfinning är konstruerad på ett sätt som gör att den kan monteras direkt på säkerhetsventilen och plugga igen hålet. Dessutom kan vi ta hand om den olja som ändå läcker ut, säger hon.

- BP har förlorat mycket tid och resurser på att inte testa alternativa metoder i hanteringen av läckan, säger Maya Gilmby.

De flesta förslag som kommit in till BP handlar om metoder att ta hand om olja som redan blandats med havsvattnet.

- Med vår teknik angriper man den trasiga ventilen som kan begränsa läckaget till 98 procent och vi kan göra det på 1-2 veckor, säger Maya Gilmby.

Företaget Eptit består bara av fem personer, varav två än så länge är mer löst knutna till företaget till dess att man vet mer om hur uppfinningen tas emot.

Exakt hur tekniken fungerar vill inte Eptit avslöja så länge patentansökan ligger inne.

- Det finns alltid risk för att storföretag lägger en egen patentmatta runt en uppfinning från ett mindre företag och desarmerar den, säger Maya Gilmby.

Men hon  säger att:

a) uppfinningen har utvecklats specifikt för snabbinsatsar av det här slaget

b) att det bara tar 1-2 veckor att bygga och installera anordningen

c) att den enligt beräkningar kan motverka tryck och förhindra oljeläckaget till 98 procent eller mer

d) att den också kan leda oljan vidare till oljetankers på havsytan.

Misslyckat tätningsförsök

Vid det senaste försöket att täta oljekällan i början av juni sågades det skadade oljeröret bort, och ett lock med ett nytt rör sattes på den trasiga säkerhetsventilen.

Men försöket misslyckades delvis och oljan fortsätter att flöda ut.

Orsaken till misslyckandet är att diamantsågen fastnade halvvägs genom oljeröret. Röret fick i stället klippas av med en gigantisk hydraulsax.

Det ojämna snittet gör att lockets mjuka tätning inte sluter tätt mot ventilen, och därmed fortsätter en stor del av oljan att läcka ut.