Energi

Likström från solceller ska spara energi

Belysningen i garaget i det nya hotell- och kontorskomplexet Platinan kommer att drivas av likström. Foto: Vasakronan / EGA Arkitekter Vasakronan
Olof Peterson Foto: Vasakronan
Martin Skoglund Foto: Johan Karlsson / WSP

I Vasakronans nya hotellbyggnad i Göteborg kommer likström från solceller att ledas direkt till belysningen i garaget. Genom att undvika omvandling till växelström ska mindre energi gå förlorad.

Publicerad

Projektet kallas för Platinan och ska vara klart 2023. Den nya byggnaden i centrala Göteborg intill Hisingsbron kommer att rymma både kontor och hotell.

På taket kommer solceller att monteras. Likström från solcellspanelerna ska ledas till belysningen i garaget utan omvandling till växelström för att minska förlusterna.

– Konventionella solcellsanläggningar har en växelriktare direkt efter panelerna. Den skippar vi för att slippa energiförlusterna som växelriktaren ger upphov till, berättar Martin Skoglund, energikonsult på WSP, som deltar i projektet.

Energiförlusterna bedöms också minska i belysningens drivdon, som ser till att lamporna får rätt strömstyrka.

– Drivdonen kan bli än mer energieffektiva om de drivs med likström, säger Martin Skoglund.

Läs mer:

Totalt sett bedöms verkningsgraden på belysningssystemet, som består av led-armaturer, kunna öka med upp till 9 procent tack vare likströmsnätet. Det betyder sänkta elkostnader, men Vasakronan räknar inte med några stora besparingar.

– Vi gör det här för att vi vill pröva ny teknik för att se om den fungerar och går att skala upp, säger Olof Peterson, teknikchef på Vasakronan i Göteborg.

Eftersom solen inte skiner varje dag behöver garagets belysning även vara ansluten till elnätet. Därför förses garaget med en central likriktare som kan omvandla nätets växelström till 380 volts likström för molniga dagar.

– Här har vi bara en omvandlingspunkt från växelström till likström i stället för att utföra omvandlingen vid respektive belysningsarmatur, vilket skulle innebära ett hundratal sådana punkter. Små omvandlingspunkter kan inte göras lika effektiva som en central utrustning som gör motsvarande omvandling i stor skala, berättar Martin Skoglund.

Läs mer i Teknikhistoria:

Interna likströmsnät i byggnader blir alltmer intressanta i takt med solcellsutbyggnaden. Men WSP och Vasakronan vittnar om att alla komponenter inte är framme än.

– Det har inte varit jättelätt att hitta drivdon specialanpassade för likström. Det är en del saker som ska landa innan man kan bygga ihop sitt likströmssystem, säger Martin Skoglund.

Han tror dock att upplägget med en central omvandlare i stället för flera små kommer att slå i stor skala, även i bostäder.

– Att ha en egen solcellsanläggning på taket för att ladda sin elbil med likström utan onödiga energiförluster är en fullt möjlig framtidsbild, säger han.