Energi

Läsarna om värmeljusen: "otroligt korkat"

LÄSARKOMMENTARER. Varför får utbrunna värmeljus inte lämnas i förpackningsåtervinningen? En ny EU-tolkning fick fart på Ny Tekniks läsare.

Publicerad

Den lilla koppen som blir kvar när värmeljuset brunnit ut är inte längre välkommen i insamlingssystemet för förpackningar och tidningar. Det berättade Ny Teknik om i förra veckan.

Artikeln väckte starka känslor och hittills har 119 läsarkommentarer strömmat in på ny.teknik.se. "Urdumt system" och "vilka dumheter" är några exempel på irriterade inlägg.

Signaturen Stig L G är inne på samma spår: "Så otroligt korkat. Har inte EU-lekstugan annat att syssla med."

Många kommentatorer struntar i de nya direktiven och tänker fortsätta att slänga aluminiumkoppar i förpackningsinsamlingen - trots att de inte klassas som förpackningar längre. Så här skriver signaturen Lasse: "Fullständigt självklart får mina aluminiumkoppar följa med i förpackningsplåtsinsamlingen. Där får de sällskap med marschallburkarna också, så det så!"

Signaturen Anders O resonerar likadant "Självklart ska aluminiumet återvinnas. Jag kommer att fortsätta att lägga dem i metallinsamlingen på återvinningsstationen."

Andra ifrågasätter miljönyttan med att köra de små kopparna till återvinningscentralen. "Märkligt resonemang att inte värmeljusen får hamna i metallförpackningen. Då måste många ta bilen till återvinningscentralen som dessutom har begränsat antal besök på ett år, och bilresan för detta är sämre för miljön." skriver signaturen NH.

Signaturen Caroline tipsar om ett annat sätt att få in aluminiumet i återvinningen: "Jag har i många år tagit bort vekepluppen och lagt den i en tom konservburk. Aluminiumkoppen knycklar jag ihop och lägger i en tom läskburk som jag sedan pantar. Tips till er som inte vill sluta använda värmeljus."

Johan Grimm har samma strategi "Om man nu råkar ha några ljuskoppar över och dessa är rensade på pluppen, gör så här; vik ihop och ploppa ner i en ölburk. På så vis kommer aluminiumet åter i systemet."

Alla är inte med på sorteringståget. Signaturen Victor F skriver "Mig veterligen har kommunen en skyldighet att ta hand om hushållssopor och hämta dem vid fastigheten. Värmeljus måste definitivt räknas som hushållssopor, så det självklara är att de går med de vanliga soporna."

Signaturen Daniel har ett annat perspektiv "Det handlar om så pass liten energimängd per kopp att det inte är värt jobbet att ta hand om den. Jämför till exempel med hur många sekunder du behöver korta duschen för att få samma vinst."

Signaturen Undrande tycket att agendan har spårat ur: "Att yra om aluminiumkoppar från värmeljus som om det var ett allvarligt miljöproblem. Partiklar fån de onödiga värmeljusen är ett (något) större problem"

Signaturen JS efterlyser i stället ny teknik: " Jag fattar inte varför det är vi som ska sortera soporna. Bygg istället en vettig process och automatik som klarar att sköta jobbet. Jag tror det skulle löna sig mer än den tid och energi vi nu tvingats till att lägga på det."

2 471 läsare har även svarat på Ny Tekniks webbenkät "Vad gör du med värmeljusen i fortsättningen?". Så här fördelar sig svaren:

  • 58 procent tänker trotsa de nya reglerna. De fortsätter att sortera aluminiumkopparna som metallförpackning.
  • 33 procent ska slänga dem i hushållssoporna.
  • Endast 9 procent tänker följa den nya instruktionen och lämna kopparna på återvinningscentralen.

Omröstningen ger en bild av vad Ny Tekniks nätläsare tycker. Resultatet ska inte ses som representativt för allmänheten i sin helhet.