Energi

Läget förvärrat: näst högsta olycksnivån

Efter nattens explosion och brand har läget förvärrats i kärnkraftverket Fukushima Daiichi. Franska kärnsäkerhetsmyndigheten ASN betecknar det som en sexa på den sjugradiga Ines-skalan.

Publicerad

— Utvecklingen har tagit en helt ny riktning jämfört med i går. Det är uppenbart att vi är på nivå sex. Det sade ASN:s chef André-Claude Lacoste, vid en presskonferens i Paris i dag.

Japans kärnkraftsmyndighet vidhåller nivån 4 på Ines-skalan.

— Det är den japanska strålsäkerhetsmyndigheten Nisas roll att klassificera olyckan på Inesskalan. Men vi har naturligtvis en uppfattningen om storleken,  och den är betydligt allvarligare än en 4 på Ines-skalan, säger Per Bystedt, utredare på svenska Strålsäkerhetsmyndigheten.
Han menar att det i rådande allvarliga läge inte är meningsfullt att bestämma om det ska vara en 5 eller 6 på skalan.
— Det är en pågående olycka. Och hur allvarlig den är eller kommer att bli vet vi inte än, säger han.
Vad man vet är att reaktor2 på kärnkraftsverket Daiichi skadades så att inneslutningen gick sönder.
Man vet också att läckaget av radioaktiv strålning till omgivningen betecknas som ”oavstängbart”, enligt Per Bystedt.
— Men vi har inga detaljer om exakt var det sitter. Det gör det svårt att uttala sig om hur mycket radioaktiv strålning som släpps ut. Handlar det om droppar eller partiklar kan de fastna på reaktorbyggnadens inneväggar och undvika att komma ut.
Han menar också att det kan bli fråga om större läckage om reaktorn fortsätter att bli än mer överhettad och trycket stiger. Just nu nödkyler man reaktorn med havsvatten.
Men läget har kraftigt försämrats efter explosionen i reaktor2.
— Nu har man vänt blad, eftersom det finns en oavstängbar läckageväg, säger Per Bystedt.
Det är också högst oroväckande att kylsystemet återigen krånglar vad gäller reaktor 2. Delar av härden kan därmed åter igen vara på väg att blottlagd.
— Det finns en risk för att det blir en större härdsmälta, konstaterar Per Bystedt.
Uppgifterna om hur hög strålning som förekommer lokalt i staden Fukushima, där det hårdast drabbade kärnkraftverket ligger, varierar.
De senaste uppgifterna talar om att strålnivåerna vid reaktorerna i Fukushima har sjunkit.
Enligt Per Bystedt är det oklart om den höga nivå på 400 millisievert som uppmättes tidigare i dag kom från tillfälliga radioaktiva ångmoln eller om vinden bara vänt åt annat håll bort från mätstationerna.
 

Ines-skalan

Ines, International Nuclear Event Scale, är Internationella atomenergiorganets (IAEA:s) sjugradiga skala. Ines-skalan används vid olyckor och incidenter vid kärnkraftverk.

Tre kriterier ligger till grund för klassifieringen: omgivningspåverkan, anläggningspåverkan och försämring i anläggningens djupförsvar.

1. Avvikelse
2. Händelse
3. Allvarlig händelse
4. Olycka utan betydande risk för omgivningen
5. Olycka med risk för omgivningen
6. Allvarlig olycka
7. Stor olycka