Energi
Kungsörn med ryggsäck avgör vindkraftens framtid
Kungsörn med sändare på ryggen. Foto: Jeff Kidd
Kungsörnar som flyger med gps-sändare på ryggen. Det ska ge svaret på hur vindkraften kan byggas ut i Norrland.
Sex vuxna kungsörnar med ryggsäck flyger just nu runt i de Västerbottniska skogarna. Målet är att de ska bli tjugo; tio av dem hämtas från revir där vindkraftsparker ska anläggas. Tillsammans ska de ge svaret på hur kungsörnen ska kunna skyddas samtidigt som vindkraften byggs ut.
Forskarna oroar sig för att den skyddade fågeln ska flyga ihjäl sig mot rotorbladen eller förlora viktiga jaktmarken. Men ingen vet säkert. Därför fångar nu forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet- SLU- in kungsörnar och förser dem med gps-sändare.
– Förhoppningsvis kan vi identifiera kungsörnarnas favoritmiljöer. När vi gjort det kan vi peka ut var man kan etablera vindkraftverk utan att det stör kungsörnarna, säger Tim Hipkiss, projektledare vid SLU.
Men att fånga in en vuxen kungsörn är varken lätt eller ofarligt. En örn väger upp mot sex kilo och har klor som inte är att leka med. Därför har forskarna tagit hjälp av amerikansk expertis som med hjälp av lockbete, gömställen och fångstnät vet hur man fångar levande rovfåglar:
– Att fånga vuxna, levande kungsörnar har aldrig gjorts tidigare i Sverige, förmodligen inte i hela Europa. Det är unikt och många trodde inte att det skulle vara möjligt att genomföra.
När fågeln väl är infångad monteras en solcellsdriven gps-sändare på ryggen. Under dygnets ljusa timmar skickar den signaler en gång i timman om var örnen befinner sig. Om örnen varit stilla i fyra dygn startar en sändare som gör att den kan pejlas, och forskarna kan se om den behöver hjälp.
Med hjälp av data från gps-sändarna får forskarna uppgift om hur långt örnarna flyger och hur de rör sig i reviren före och efter att vindkraftverk satts upp. Redan nu har det visat sig att örnarna flyger längre sträckor än vad man tidigare trott.
Projektet, som pågår fram till år 2012, finansieras av Naturvårdsverket, Energimyndigheten, norska Statkraft och Vattenfall. Målet är att få fram rekommendationer för hur vindkraften kan byggas ut med hänsyn till kungsörnens behov.
Kungsörn
Kungsörn är en sällsynt fågel som och känslig för
förändringar. Arten skyddas i Europa enligt EU:s fågeldirektiv. I Sverige finns
för närvarande cirka 500 par, men långt ifrån alla av dessa häckar årligen.
Huvuddelen av kungsörnsbeståndet finns i Norrland och en betydande del av fåglarna
häckar i skogslandskapet. Källa:Naturvårdsverket