ENERGI
Kristersson om extrema elpriserna: ”Kommer vara tuffa tider”
Socialdemokraterna riktar hård kritik mot regeringens hantering av elsystemet och att de utlovade lägre elpriserna har uteblivit. Nu slår statsminister Ulf Kristersson (M) tillbaka.
– Jag förstår att ingen blir glad när jag säger att ”hade vi inte lagt ner halva kärnkraften hade vi inte haft dessa problem”. Men det är sant och det måste sägas, säger han till Aftonbladet.
Problemen beror på ”historiska skulder” enligt Kristersson som framhåller att regeringen arbetar för att bygga upp elsystemet.
– Men det kommer att vara tuffa tider, säger han till tidningen.
Energiminister Ebba Busch (KD) kallar det för ett "misslyckat elsystem", i ett inlägg på sociala medier-plattformen X:
”Just därför gör vi allt för att bygga upp elsystemet igen. Grunden för ny kärnkraft är redan lagd, vi värnar vattenkraften”.
S kritiska
I slutet av oktober införde Svenska kraftnät ett nytt system för elöverföring (flödesbaserad kapacitetsberäkning), något som kritikerna varnade för skulle ge högre elpriser. Om det finns något samband med de nu skenande elpriserna är svårt att veta, det är det ingen som mäter.
– Men det är väldigt svårt att säga att det inte kan bero på det i alla fall, säger Fredrik Olovsson, talesperson för S i energifrågor till TT.
S plus ett antal forskare, energibranschen liksom den elintensiva industrin tyckte att regeringen borde ha pausat det nya systemet.
– Det mesta talade ju för att det skulle bli högre priser. Och att det var svenska konsumenter som skulle förlora och utländska aktörer som skulle vinna, säger Olovsson
– Busch har sagt att hon skulle bråka om det nya systemet blev dåligt. Nu är det en hel del som tyder på att det blir dåligt. Och då tycker jag att hon har fog för att bråka, fortsätter han.
Skyhöga elpriser
Han hoppas också att den svenska regeringen, inför att förslag om nya elprisområden presenteras i januari, trycker på för att Tyskland delas upp i elområden. Som det är nu blir de tyska elpriserna skyhöga, och detta läcker in i södra Sverige.
– Tyskland har ju ganska mycket produktion i de norra delarna och där skulle priserna sänkas med en elområdesindelning som hanterade dess nationella obalanser, säger Olovsson.