Energi

Krav på renare toppkraft vid köldknäpp

Foto: Pixabay

Vid köldknäppar och andra förbrukningstoppar, när Sveriges så kallade effektreserv behöver tas i bruk, ska elen produceras förnybart.

Publicerad

– Med det här så är det slut med kol och olja i effektreserven, hävdar energiminister Ibrahim Baylan (S) med anledning av att regeringen beslutar om en förordning som slår fast ramarna för effektreserven.

Riksdagen tog nyligen beslut om den proposition om förlängning av effektreserven från 2020 till 2025 som regeringen lade fram i februari. Nu klubbar regeringen förordningen om miljökraven på effektreservproduktionen.

För närvarande är det ett koleldat värmekraftverk och tre oljeeldade kraftverk som står redo att producera för effektreserven. De används sällan men om de används riskerar klimat- och miljöpåverkan bli stor.

Svenska kraftnät får, i och med förordningen, i uppdrag att ställa miljökrav när effektreserven upphandlas.

– Det ska ställas krav på att den ska vara förnybar, och förnybar är biobränslen och andra typer av förnybar energi. Det är upp till Svenska kraftnät att upphandla, men det går utmärkt att byta ut kol och olja mot exempelvis tallolja och den behöver ju inte heller importeras, säger Baylan.

Men kraven på förnybar produktion i effektreserven är inte absolut. Kol och olja får användas om priset för att upphandla förnybart blir för hög eller om tillgängligheten inte kan garanteras.

Skälet till att reserven förlängs i fem år är den tidigarelagda stängningen av ett antal kärnkraftsreaktorer. Det finns en oro för att övrig energi inte ska ha hunnit byggas ut så mycket så att det täcker upp. Och marknaden antas inte klara att reglera efterfrågan och tillgång.