Energi

Konflikt stoppar vattenkraft

Storfinnforsen Foto: Eon

39 vattenkraftsaggregat står nu stilla på grund av den pågående elektrikerkonflikten. Fler kan drabbas om ingen uppgörelse nås.

Publicerad

- Om ett aggregat faller ut och behöver lokal handpåläggning, då blir det stående, säger Jonas Andrén, informationschef, Eon vattenkraft.

Eon driver totalt 77 vattenkraftverk i landet med en total effekt på 1700 MW. Nu står åtta av turbinerna stilla på grund av att inget underhållsarbete kan utföras till följd av den pågående elektrikerkonflikten. Totalt handlar det om en effekt på 224 MW. Bland annat står ett aggregat stilla vid Storfinnforsens kraftverk och ett vid Ramsele kraftverk i Ångermanälven.

Fortum rapporterar att 28 av företagets stationer är berörda och vid 22 av dem finns ingen möjlighet att magasinera vattnet utan det får rinna förbi turbinerna.

- Det är både små och större stationer som berörs. Till de större hör Krångede i Indalsälven, säger Ann Lindell Saeby, kommunikationsdirektör på Fortum.

Totalt har Fortum rapporterat om ett produktionsbortfall på 225 MW.

- Fortsätter det här lång tid så är det klart att det får konsekvenser och vi kan tvingas importera el istället för att köra miljövänlig vattenkraft säger Ann Lindell Saeby.

Och så länge konflikten fortsätter kan fler turbiner bli stående. Fortum uppdaterar läget klockan 9 varje dag på företagets hemsida.

Sedan den 19 april vägrar elektrikerförbundet att reparera, felsöka och återstarta generatoraggregat vid vattenkraftverk. De får heller inte köras i lokalt driftläge.

Enligt Ulf Carlsson, ombudsman på Elektrikerförbundet, finns inga nya förhandlingsdatum inbokade.

- Vi avbryter våra åtgärder först om det blir samhällsfarligt, tanken är ju att sätta press på motparten, säger han.

Konflikten gäller inte bara lönen. Elektrikerförbundet vill bland annat ta bort arbetskyldigheten i hela landet.

- Vi har ett gammalt avtal som är skrivet för män. Du kan bli i vägskickad 100 mil bort och arbeta och om du vägrar får du sparken. Det är svårt om du till exempel är ensamstående förälder, säger Ulf Carlsson.

Energiföretagens arbetsgivareförening, EFA, anser å sin sida att elektrikernas åtgärder skadar industrin.

– Elektrikerna är skjutglada, men inte särskilt pricksäkra. Deras stridsåtgärder kommer inte att leda till något annat än att skadskjuta en industri som återhämtar sig från en mycket allvarlig kris, säger Ulrika Egerlid Schotte, vd för EFA i ett uttalande.

Ulf Carlsson anser inte att Elektrikerförbundet ska pekas ut som ansvarslöst.

- Vad gjorde energibolagen i vintras? De reparerade kärnkraftverken när vi behövde som mest el. Det drev upp elpriserna vilket många drabbats av, säger Ulf Carlsson.