Energi
Klirr i kassan för svensk hybridsolfångare
Solarus hybridsolfångare
En ny svensk hybridteknik ska ge billigare värme och el från solen. – Vi sänker priset per kilowattimme, säger Niclas Stenlund som är vd på Norrtäljeföretaget Solarus.
Solarus i Norrtälje har utvecklat en ny hybridteknik med en solfångare som ger värme och solpaneler som ger el. Enligt företaget är den mer effektiv jämfört med konkurrerande lösningar. Orsaken är en reflektor som gör att man klarar sig med en mindre mängd material i solpanelen och solfångaren.
–Det gör att vi sänker priset per kilowattimme, säger Niclas Stenlund.
Solens strålar koncentreras 3,5 gånger av en fast aluminiumspegel.
–Det låter kanske inte så mycket, eftersom det finns reflektorer på marknaden som ger högre förstärkning. Men vi kan utnyttja även det diffusa ljuset och behöver inte följa solens gång, säger Niclas Stenlund.
Företaget, som grundades 2006, bygger på många års forskning bland annat på Vattenfall i Älvkarleby. Hittills har produktionen i Norrtälje varit manuell, och man har levererat enstaka produkter till små anläggningar i Sverige.
Nu vill företaget öka takten med hjälp av två miljoner kronor från riskkapitalfonden Sting Capital. Pengarna ska dels gå till att automatisera delar av produktionen, dels till marknadsföring.
–Vi ser ett stort intresse för hybridsolfångaren både i Sverige och utomlands, säger Niclas Stenlund.
Han uppger att det framför allt handlar om storskaliga installationer som solfarmer och industritak.