Energi

Klimatmötet i Paris missar eldriftens fördelar

Inför FN:s kommande klimatmöte i Paris, Cop21, riktar forskare kritik mot att möjligheten att minska utsläppen med eldrivna transporter inte kommer i fokus.

Publicerad

Felix Creutzig vid Mercatorinstitutet i Berlin har deltagit i arbetet inför IPCCs femte rapport, och konstaterar att transportsektorn idag står för 23 procent av de globala koldioxidutsläppen.

Fram till 2050 väntas andelen fördubblas, främst på grund av ökat trafik i Kina, Indien och Sydostasien. För att nå tvågradersmålet måste transportsektorn därför frysa utsläppen, om inte halvera dem.

En storskalig satsning på eldrivna transporter är avgörande för att minska koldioxidutsläppen till 2050 anser Felix Creutzig. I en sådan satsning ingår bilpooler för elbilar, elcyklar och utbyggd spårbunden trafik.

Utsikterna att effektivisera förbränningsmotorn efter 2025 ser inte ljusa ut, menar Creutzig. Då återstår att byta bränsle för att minska koldioxidutsläppen.

En tydlig trend enligt Creutzig är att batteripriserna sjunker i en takt som ger elbilen en gynnsammare position än satsning på biobränslen eller vätgasdrift. Priset per kilowattimme har sjunkit från 1000 dollar år 2007 till 410 dollar år 2014. Med den utvecklingstakten bör priset år 2030 ligga på 200 dollar per kilowattimme.

I hans studie Transport: A roadblock to climate change mitigation framgår att senare tiders studier av hur människor reser visar att vanor kan ändras – om politikerna håller fast vid sina beslut.

Med investeringar i spårbunden trafik och kanske nya cykelbanor, och kraftigt höjda parkeringsavgifter för bilar i innerstadsområdena, så ändras människors resmönster.

Felix Creutzig och medförfattare hoppas nu att transportfrågorna får ett större utrymme vid det kommande Parismötet än vad som brukar vara vanligt vid internationella klimatkonferenser.