Energi

Kinas partikelaccelerator slår Cern med hästlängder

Foto: Maximillen Brice

Large Hadron Collider i Cern är världens största maskin. Men nu planerar Kina att bygga en partikelaccelerator som är fyra gånger så stor – och fem gånger så kraftfull.

Publicerad

Med en diameter på åtta kilometer är Large Hadron Collider i Cern så stor att den korsar gränsen mellan Schweiz och Frankrike. Men den partikelaccelerator som Kinas Institute of High Energy Physics planerar kommer, om den byggs, mäta över 32 kilometer i diameter. Utöver att vara fyra gånger så stor som LHC sägs anläggning bli fem gånger så kraftfull.

Redan 2012 började Kina smida på planerna kring en stor partikelaccelerator, och den gavs då namnet Circular Electron Positron Collider. Sedan dess har ambitionerna kring anläggningens storlek vuxit till sig, och nu har man presenterat ett dokument som i detalj beskriver varje centimeter. Grundstommen till CEPC beräknas stå färdig till 2030.

När Cern krockar protoner i en hastighet nära ljusets så omvandlas den sammanlagda energin till mycket exotiska partiklar. Ett exempel är Higgsbosonen, som registrerades 2012, och följande år fick de teoretiker som hade förutspått partikelns existens Nobelpriset i fysik.

Large Hadron Collider ger dock ett litet antal partiklar – medan kineserna hävdar att de kommer kunna producera miljontals Higgsbosoner över ett årtionde. Detta tillsammans med miljontals andra unika partiklar som w- och z-bosoner. Då CEPC blir fem gånger så kraftfull som LHC kan den kinesiska acceleratorn teoretisk bjuda på helt okända partiklar. De två anläggningarna har dessutom lite olika tillvägagångssätt vilket innebär att de kan samla in olika klasser av partiklar.

Institute of High Energy Physics har en långsiktig strategi. Efter tio år ska Circular Electron Positron Collider pensioneras, och på den existerande infrastrukturen ska man då bygga Super Proton-Proton Collider – en ännu mer kraftfull partikelaccelerator baserad på den teknik som finns till handa år 2040.