Energi

Kinas jättebatteri blir störst i världen

Foto: Unienergy

Tandborstar, bilar och snart – städer. I takt med att batterierna blir billigare och bättre ökar användningsområdena. Nu byggs världens största i Kina, och de 800 MWh ska hjälpa till och säkra energileveransen i staden Dalian.

Publicerad

Tesla skapade rubriker när de på mindre än 100 dagar lyckades leverera ett 129 MWh-batteri till en kund i södra Australien. Enligt Elon Musks löfte skulle företaget ha skänkt bort jättebatteriet om hans företag hade missat deadline.

När det togs i drift i början av december var det världens största litiumjonbatteri, med en kapacitet att tillfälligt kunna förse upp till 30 000 hem med el. Störst är det dock inte länge till. Inom kort kommer koreanska Hyundai Electric & Energy Systems leverera ett 150 MWh till ett raffinaderi.

Men båda dessa jättebatterier kommer vara dvärgar i jämförelse med vad som är under konstruktion i Kina. I kuststaden Dalian håller man som bäst på att bygga ett vanadin-flödesbatteri på hela 200 MW/800 MWh. År 2020 ska det vara färdigställt.

Batteriet ska användas för att jämna ut belastningen och är tänkt att stå för åtta procent av behovet under ”peak hour”. Det ska även kunna gå in som nödsystem vid strömavbrott.

Batteriet kommer att administreras av det lokala kraftbolaget och ska ”arbeta” ihop med andra energifaciliteter. Ett stort plus med batteriet är att det kan ta tillvara på den energi som produceras av vindkraftverk i närheten – kraftverk som tidigare har tvingats ”stänga av” då och då på grund av att de producerat för mycket energi.

Läs mer:

En stor fördel med att använda vanadin- istället för litiumjonbatterier inom elinfrastruktur är att dessa har en förväntad livslängd på över 15 000 cykler. De ska kunna behålla sin kapacitet under de första 20 åren. Batteriet som byggs av Unienergy Technologies är dock inte unikt. Företaget är involverat i 30 liknande projekt där man sammanbundit förnybar energi med batterier.

Projekten är en del av kinas offensiva strategi att omvandla sin energisektor till att bli mer hållbar.