Energi
Kattsand orsakade radioaktiv läcka
En tunna sprang läck i ett amerikanskt kärnavfallslager. Kostnaden blir över en miljard och anläggningen stängs i åratal. Boven i dramat var fel sorts kattsand.
Två olyckor har gjort kärnavfallslagret för det amerikanska kärnvapenprogrammet obrukbart i flera år och kommer att kosta miljarder.
WIPP, Waste isolation pilot plant, är ett en underjordisk avfallsanläggning i New Mexico. Sedan 1999 har den tagit hand om 171 000 kärl med radioaktivt avfall från det amerikanska kärnvapenprogrammet. Själva lagret har grävts ut i en saltformation 660 meter under markytan.
I februari fattade ett lastfordon eld nere i den underjordiska anläggningen. 13 arbetare behövde vård på sjukhus. Drygt en vecka sedan sprack en avfallstunna och kontaminerade bergrum och ventilationssystem med radioaktivt material. Mindre mängder spreds ovan jord. 22 arbetare utsattes för förhöjda strålningsdoser.
Orsaken var att någon köpt in fel sorts kattsand. Avfallet i tunnorna stabiliseras med hjälp av absorberande kattsand som tillverkas av lera. Men någon hade köpt in organisk kattsand baserat på växtmaterial. En reaktion med innehållet i en 200-liters tunna, bland annat plutonium, metallsalter och bly, utvecklade hög värme och fick massan att svälla tills behållaren sprack.
Tunnan kom från kärnvapenanläggningen Los Alamos National Laboratory. Forskare vid labbet har inte lyckats återskapa den exakta reaktionen, och blandningen uppfyllde inte kraven för att få förvaras vid WIPP. Det kan finnas ytterligare 500 tunnor som packats med fel sorts kattsand i lagret.
En rapport om olyckan som nu offentliggjorts av det amerikanska energidepartementet visar att kostnaden för misstaget blir extrem.
Den första fasen med bland annat dekontaminering av bergrum och ventilationssystem kan komma att kosta 1,7 miljarder kronor. Att få WIPP tillbaka till full kapacitet kan höja totalkostnaden för olyckan till över 3,5 miljarder kronor.
Gilla Ny Teknik på Facebook!