Energi
Kattguldsbatteri lagrar el billigt
Pyrit, lämpligt som katodmaterial. Foto: JJ Harrison/commons.wikimedia.org
Med katoden av kattguld, järnsulfid, har schweiziska forskare tagit fram ett billigt och miljövänligt batteri som kan byggas i jätteformat som mellanlager av el.
I takt med satsningen på el från vind och sol ökar intresset för möjligheten att lagra el som produceras när den inte behövs, för att användas vid senare tillfällen.
Litiumjonbatterier är oftast inte en optimal lösning för så stora batterier, speciellt som tillgången på litium är begränsad.
Forskare vid schweiziska Empa under ledning av Maksym Kovalenko har hittat billigare material som just lämpar sig för att bygge jättebatterier för sådan lagring.
Forskarna tog fram ett batteri med magnesiumanod, magnesium-natriumelektrolyt och pyritkatod. Pyrit, kristallin järnsulfid, kallas populärt för kattguld.
Vid urladdning vandrar natriumjonerna i elektrolyten till katoden. Vid laddning frigörs natriumjonerna från pyriten.
Med den här uppbyggnaden får man ett batteri som inte är lika brandfarligt som litiumjonbatterier, och där fram för allt de ingående komponenterna tillhör de vanligaste ämnena i naturen. Exempelvis kostar magnesium femton gånger mindre än litium.
Batteritypen lämpar sig inte för småbatterier, därtill är kapaciteten för låg, men för jättelika mellanlager som byggs intill exempelvis vindparker lämpar sig tekniken, menar forskarna i Zürich.
I facktidskriften Chemistry of Materials föreslår de ackumulatorer med kapaciteten terawattimmar.