Energi
Kärnkraftverk ska säkras mot extremväder
Kärnkraftverk ska kunna klara extremt väder. Foto: Colourbox
Svenska kärnkraftverk måste kunna klara jordbävningar, översvämningar, isstormar och att strömmen försvinner under flera dygn. Främst krävs åtgärder för att garantera kylsystem till bränslebassängerna och reservel.
Förra året genomfördes stresstester på de svenska kärnkraftverken samt på mellanlagret för använt kärnbränsle. De visade sig att anläggningarna i flera delar inte är byggda för att klara den typen av extrema påfrestningar som naturkatastrofer eller andra svåra krislägen kan innebära.
Nu har de svenska kärnkraftverken Forsmark, Oskarshamn och Ringhals tagit fram åtgärdsplaner. De har lämnats in till Strålsäkerhetsmyndigheten, som i december ska presentera en nationell handlingsplan för Ensreg, det europeiska kärnsäkerhetsorganet.
Genomgående måste kärnkraftverken i Sverige, enligt deras egna åtgärdsplaner, skaffa bättre reservlösningar för kylbassängerna. Det kan handla om mobila lösningar och pumpar som drivs med separat kraftförsörjning. Kärnkraftverken måste också säkra att det finns en större kapacitet i reservsystem för el om elnätet slås ut under flera dygn. Bättre batterikapacitet är också en åtgärd som kärnkraftverken själva tar upp.
Kravet på testerna togs fram efter kärnkraftsolyckan i Fukushima i mars 2011. I hela Europa har 143 kärnkraftverk stresstestats.