Energi

Kärnkraftsstopp kan gynna svensk teknik

Härnösandsföretaget Absolicons hybridsolfångare som ger både el och värme.

Tysklands beslut att avveckla kärnkraften kan gynna svenska energiteknikföretag – både jättar som ABB och små företag som solenergiföretaget Absolicon i Härnösand.

Publicerad

Svenska teknikföretag försöker nu skaffa sig en bild av vad det tyska beslutet kommer att innebära.

- Vi förväntar oss ökad efterfrågan för både solel och solvärme till följd av Tysklands beslut att avskaffa kärnkraften. Beslutet kommer ge ringar på vattnet med ökade energipriser i hela Europa, både för el och värme, säger Johan Nilsson på Absolicon, som tillverkar hybridsolfångare som ger både el och värme.

Han tror att det tyska kärnkraftsbeslutet kommer att märkas redan nästa vecka - på världens största  solenergimässa Intersolar,  som hålls i München.

- Vi räknar med ökad publikstillströmning. Framsynta företag och privatpersoner kommer att agera och söka alternativa lösningar för sin energiförsörjning, säger Johan Nilsson till Ny Teknik.

Bland tre tusen ansökningar har Absolicon nominerats till priset i kategorin bästa Solar Thermal Technology.

- Vi är väldigt stolta över detta internationella erkännande, säger Johan Nilsson.

Absolicon är bara ett av flera hundra små svenska energiteknikföretag som utvecklar nya energismarta och energisparande tekniker.

Hos affärsinkubatorn Sting i Stockholm finns många cleantechföretag samlade medan andra är medlemmar i Cleantech Inn.

Och fortfarande är förre USA-ambassadören Michael Woods lista över de 50 mest intressanta svenska energiteknikföretagen intressant.

På SKF i Göteborg, en av världens största leverantörer av lager och system till vindkraftsindustrin, ser man också affärsmöjligheterna.

SKF är ett av de svenska storföretag som kan gynnas av det tyska beslutet att avveckla kärnkraften och öka satsningen på förnybar energi.

Tyskland är redan nu en av SKF:s största marknader för komponenter till vindkraftsindustrin och kan bli ännu större.
 
- Jusst nu kan vi bara avvakta och se hur det tyska beslutet kommer att genomföras, förhoppningsvis kan det verka positivt för våra affärer på lång sikt. Rent allmänt är vindkraftsbranschen en av SKFs snabbast växande branscher. Vi är både leverantörer och utvecklingspartner till världens största turbintillverkare, varav flera är tyska, säger Ingalill Östman, informationsdirektör vid SKF-koncernen.

ABB är ett annat av de svenska storföretagen som direkt påverkas av det tyska beslutet.

Ökad produktion av förnybar el ställer krav på elnätens förmåga att hantera stora variationer i eltillförseln och ABB ligger långt fram när det gäller utvecklingen av så kallade smarta elnät.

ABB ligger också i framkant när det gäller så kallade dynamiska energilager, som parerar för variationer i elproduktionen.

En annan effekt blir att Tyskland tvingas investera miljarder euro i nya stamnät från norra Tyskland där de stora havsbaserade vindkraftsparkerna kommer att ligga till södra Tyskland där de flesta kärnkraftverken ligger.

Det är också en marknad för ABB.

- Absolut, den havsbaserade vindkraften är en viktig marknad som växer snabbt, främst i Tyskland och Storbritannien, säger Christine Gunnarsson, presschef på ABB Sverige.

- I övrigt är det lite för tidigt att säga vad de mer långsiktiga konsekvenserna av Tysklands planerade avveckling av kärnkraft kommer att bli. Vi på ABB levererar produkter, system och service för många typer av energikällor, inklusive förnybara energikällor såsom sol, vind och vatten, säger hon.

På organisationen Svenskt Näringsliv är man mer bekymrad över att det tyska kärnkraftsstoppet får konsekvenster för elförsörjning, elpriser, kostnaderna för att nå klimatmålet och för näringslivets konkurrenskraft.

Det är kontentan av den krönika som Maria Sunér Fleming, ansvarig för energi- och klimatfrågor, publicerade på Svenskt Näringslivs hemsida på måndagen.

Men till Ny Teknik säger hon att naturligtvis kommer svenska teknikföretag att kunna dra nytta av situationen, inte bara SKF och ABB.

- Alla företag som har energieffektiva produkter kan gynnas. Det gäller allt från Electrolux konsumentprodukter till Atlas Copcos verktyg, säger hon.

Däremot kan elbilsutvecklingen komma att bromsas av högre elpriser.

- Om elen blir mycket dyrare blir elbilskalkylen mindre gynnsam, säger hon.