Energi

Karlskronabolag lanserar ny vågkraftsteknik

Mikael Sidenmark fick sitt Skapa-diplom den 21 oktober på Tekniska Mässan i Älvsjö. Foto: Lars Anders Karlberg
Vågkraftverket Ocean Harvester absorberar bara så mycket vågenergi som det har kapacitet att omvandla till elektricitet. Överskottsenergin i stora vågor lagras i lodet. Klicka på bilden för att se den förklarande grafiken. Foto: Ill: Ingemar Franzén/Ny Teknik

Aldrig har intresset för vågkraft varit större än nu. Det har gett Mikael Sidenmark och hans tekniker i Karlskrona råg i ryggen när de nu presenterar en ny vågkraftsteknik - Ocean Harvester.

Publicerad

- Med vår patentsökta teknik utjämnar vi energin i vågorna så att generatorn producerar energi med en jämn effektnivå oavsett om vågorna är små eller stora, säger Mikael Sidenmark.

Ocean Harvester består av en stor flytboj som rymmer generatorn och övrig teknik, en ankarvikt, en ankarlina och ett lod som samlar upp vågenergin och driver generatorn med ett begränsat vridmoment.

Medan de flesta andra vågkraftsaggregat är direktdrivna av vågrörelserna och växlar mellan noll och toppeffekt två gånger per vågperiod så utjämnar Ocean Harvester vågkraften med hjälp av lodet.

Så här beskriver Mikael Sidenmark sin uppfinning:

1. Innovationen i Ocean Harvester bygger på att lodet hänger i en lina som viras runt en lodtrumma.

2. Lodtrumman matas fram av en ankartrumma när vågen stiger. Samtidigt får lodets tyngd lodtrumman att rotera åt andra hållet.

3. Generatorn som sitter kopplad mellan trummorna drivs på så vis med en jämn drivkraft, i en och samma rotationsriktning.

Lodet utjämnar vågenergin
- Lodet ger hela tiden en jämn drivkraft, medan generatorns effekt kan regleras efter vågförhållandena genom att höja och sänka generatorns varvtal, säger Mikael Sidenmark.

Överskottsenergin från stora vågor ackumuleras i lodet genom att det hissas upp en bit extra och ger ett tillskott av energi när vågorna är lägre. Generatorns effekt håller på så vis en jämn nivå i förhållande till medelvåghöjden.

- Det är de här utjämnande egenskaperna som är den största fördelen med Ocean Harvester. Utjämningen leder till att kraftverket kan producera mer energi i förhållande till dess kapacitet än andra tekniker, säger Mikael Sidenmark.

Dubbelt så bra som bästa vindkraftverket
Han säger att Ocean Harvester har en kapacitetsfaktor på 65 procent - hur stor andel av den teoretiska maxkapaciteten som kraftverket uppnår.

Som en jämförelse kan man ta vågkraftverket Pelamis utanför Portugal som bara har 23 procents kapacitetsfaktor. De bästa vindkraftverken i Sverige har en kapacitetsfaktor på cirka 35 procent.

Mikael Sidenmark har helt nyligen färdigställt en testrigg på land. Nu börjar nästa fas – att bygga en skalmodell som ska testas i verklig havsmiljö.

Först därefter är det dags för fullskaliga pilotriggar till havs.

- Vi siktar på att bygga en pilotanläggning med fem stycken sammankopplade vågkraftverk på 100 kW vardera, som ska anslutas till det allmänna elnätet i land. De ska tillsammans producera cirka 3 GWh per år, vilket ger el till 300 eluppvärmda hushåll, säger Mikael Sidenmark.

En Ocean Harvester på 100 kW har en flytboj som är 60 kubikmeter stor och väger cirka 5 ton. Lodet väger cirka 25 ton och ankarvikten cirka 70 ton.

Behöver 20 miljoner
Mikael Sidenmark startade Ocean Harvesting Technologies i september 2007 och har utvecklat tekniken i testriggen i samarbete med Avalon Enterprise, Blekinge tekniska högskola och andra svenska vågkraftsexperter.

Projektet, som hittills kostat 4 miljoner kronor, har finansierats med riskkapital från Piren Venture, lån från Nutek, Almi och bidrag från Nutek och länsstyrelsen.

- Nu söker vi nytt kapital för nästa fas. Vi behöver cirka 20 miljoner kronor för att bygga och testa skalmodellen under de närmaste två åren, säger Mikael Sidenmark.

I våras vann Mikael Sidenmark länsfinalen till uppfinnarpriset Skapa, ett pris som är instiftat till uppfinnaren Alfred Nobels minne, och i höstas fick han presentera sitt företag Ocean Harvesting på Stockholm Cleantech Venture Day.

- Det är först nu som vi har visat upp hur vår teknik fungerar, säger Mikael Sidenmark.