Energi

”Jag hade behövt det plutonium Sverige skickat bort”

Ett mål med nya kärnbränslet är att minska mängden giftiga kemikalier vid upparbetningen. Även kopplingen till kärnvapenspridning kan försvagas.

Publicerad

I dag finns runt 400 000 ton använt kärnbränsle i världen, varav 100 000 ton redan har upparbetats. Varje år upparbetas ytterligare 6 000 ton använt bränsle i Frankrike, England, Japan, Ryssland och Indien.

Den vanligaste processen (Purex) har använts sedan 1940-talet; ursprungligen för vapentillverkning men senare för tillverkning av MOX-bränsle till dagens lättvattenreaktorer. Processen ger bland annat rent plutonium, vilket ökar risken för kärnvapenspridning.

Andra processer för anrikning och upparbetning inbegriper extremt farliga ämnen, exempelvis uranhexafluorid som är kraftigt korrosiv, explosivt i vatten och extremt giftigt.

Christian Ekberg vill komma bort från upparbetningens avigsidor genom att utveckla mindre riskfyllda processer, med mindre giftiga kemikalier och utan rent plutonium.

I hans laboratorium droppar lösningarna stilla och säkert från kolonner och centrifuger. Kemikalierna är i princip olja och vatten.

– Men det är tråkigt att det plutonium vi hade i Sverige skickades iväg till USA nyligen. Jag hade behövt lite av det i mitt labb, säger Christian Ekberg.