Energi

Ja till nya regler för vind- och solel

Regeringens förslag vann och de som vill ha en kvittning av köpt och såld el får vänta på en ny utredning. Det blev resultatet när riksdagen i går röstade om nya regler små elproducenter.

Publicerad

Från och med 1 april blir det nya regler för dem som producerar el med egna vindkraftverk på tomten eller solceller på taket.

Det innebär att de särskilda abonnemangen för att mata in el på nätet (inmatningsabonnemang) försvinner och det blir enklare att få tillstånd att koppla upp sig på elnätet.

Däremot får abonnenterna fortfarande betala för timmätning. Det blir inte heller något system med nettodebitering, det vill säga att kunden betalar mellanskillnaden av det han eller hon köpt och sålt.

Kritiken mot regeringens förslag har varit hård. Bland annat har Svensk Energi, branschorganisation för Sveriges elleverantörer, och regeringens egen utredare, Lennart Söder, ifrågasatt varför inte nettodebiteringen kom med i den färdiga propositionen.

Nu får den frågan vänta i ytterligare ett år, medan Energimarknadsinspektionen utreder hur nettodebiteringen påverkar bland annat skatter, konkurrens och balansen i elnäten.

Inför omröstningen i riksdagen hade det lämnats in flera motförslag från oppositionen. Den gemensamma nämnaren i motionerna var att nettodebiteringen ska införas genast.

En av motionärerna, Per Bolund (mp) menade att regeringen nu levererade en ”halvmesyr” till förslag:

- När det gäller nettodebitering är problemet att regeringen inte levererar ens det som den egna utredaren faktiskt föreslog. Man levererar inte det som skulle ge verkligt goda förutsättningar för lokal småskalig elproduktion.

- Vad är ni rädda för från regeringens sida? Vad är det som gör att man inte går hela vägen och skapar ett riktigt bra regelverk som kan ge så goda effekter som vi har sett i till exempel Tyskland?

Han fick svar av Jan Andersson (c), som sa att nettomätning och nettodebitering ”inte är helt okomplicerat” och att det är bra att frågan utreds mer.

- Man kan också fråga sig hur stort problemet med nettodebitering är, fortsatte Jan Andersson.

- Redan i dagsläget finns möjligheten för de producenter som kan sluta ett avtal med nätägaren om nettodebitering. En av de riktigt stora nätägarna i landet med ungefär en miljon abonnenter erbjuder den här möjligheten till sina kunder. Det handlar om en miljon abonnenter. Hur många har i dagsläget nappat på erbjudandet? Jo, det är 25 stycken.

Per Bolund svarade att det inte är så konstigt att det bara är ett fåtal som har valt att sluta sådana avtal:

- Det beror på att villkoren inte är så goda i dag att det är lönsamt att göra det. Det är de som verkligen har ett driv eller snarast är masochister som gör det i dagsläget.