ENERGI

Alexander Wennebrink installerade solceller, batteri och laddbox samtidigt.

Intäkterna från hembatteriet slaktades – över en natt: ”Första året gick bra”

Tusenlapparna rullade in när Alexander Wennerbrinks hembatteri stöttade elnätet. Första året. Sen störtdök intäkterna.

Alexander Wennebrink var tidigt ute på stödtjänstmarknaden och hann få intäkter från sina hembatterier som många villaägare bara kan drömma om.

Alexander Wennebrink.

– Det gick superbra för mig eftersom jag hoppade på det här tåget innan priserna på stödtjänster föll. Men för många som investerade i batterier senare gick det inte lika bra, säger Alexander Wennebrink, som till vardags är projektledare på Northern offshore services som servar havsbaserad vindkraft.

Våren 2022 när installerade han en ny energianläggning hemma i villan i Stenungsund: solceller, hembatteri, växelriktare och laddbox. Installationen blev billig, eftersom han gjorde monteringen själv med hjälp av en elektriker. Investeringen gick på 120 000 kronor efter grönt skatteavdrag för solceller och batterier. 

De första månaderna gjorde han en god förtjänst på att sälja solel till nätet. Elpriserna hade då skjutit i höjden i spåren av Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina.

Alexander Wennebrink installerade solceller, batteri och laddbox samtidigt.

Klirr i kassan

Men det verkliga klirret i kassan kom hösten 2022 när han gav sig in på stödtjänstmarknaden som pilotanvändare till aggregeringstjänsten Currently från svenska Checkwatt.

Checkwatt länkar samman flera batterier och styr dem som ett ”virtuellt kraftverk”. Tillsammans får de aggregerade batterierna tillräckligt stor kapacitet för att kunna leverera stödtjänster till Svenska kraftnät. 

I Alexanders Wennebrinks garage installerades en liten dosa, som styr energianläggningen för att optimera lönsamheten. 

Dosan från Checkwatt har tagit över styrningen av Alexander Wennebrinks hembatteri. Foto: Alexander Wennebrink.

Förutom att använda hembatteriet till stödtjänster kan det styras för att kapa hushållets effekttoppar, lagra solel för egen användning senare eller elarbitrage, alltså att köpa el när priset är lågt och sälja när priset är högt.

”Första året gick väldigt bra”

När Ny Teknik ringde upp honom första gången i november 2022 hade hans batteri på varit ansluten till tjänsten i tre veckor. Det hade enbart använts för frekvensreglering med stödtjänsten som kallas FCR-D, och Alexander Wennebrink hade dragit in 1 775 kronor under de tre första veckorna. 

– Så mycket hade jag knappast tjänat om jag hade styrt batteriet på vanligt sätt, konstaterade han då.

Efter den lyckade starten gick det snart ännu bättre, berättar Alexander Wennebrink när Ny Teknik ringer upp igen i februari 2025.

– Första året gick väldigt bra, då tjänade jag närmare 40 000 kronor i på stödtjänster, säger han. 

Men därefter dalade intäkterna. 

– Först sjönk det lite stegvis, sen dog ersättningen nästan från en dag till en annan. I stället för runt 200 kronor per dag fick jag sex kronor, säger han.

I dag är hans hembatteri på 16 kW/16 kWh fortfarande anslutet till Checkwatts tjänst. Intäkterna är blygsamma, runt 200 kronor i månaden. Men han är ändå mycket nöjd med sin investering. 

– Det gick ju superbra för mig, och jag hade redan från början klart för mig att ersättningsnivåerna skulle sjunka framöver, säger han.

”Intäkterna fortfarande rätt dåliga”

I artikeln från 2022 flaggade även Checkwatts vd Dan-Eric Archer för att den dåvarande höga lönsamheten knappast skulle bestå.

Dan-Eric Archer, vd Checkwatt.

– Det kommer att byggas många väldigt stora batterier de närmaste åren, och när fler budar till Svenska kraftnät kommer priserna att mattas av. Vi räknar fortfarande med att intäkterna kommer att vara helt okej, men inte på dagens otroliga nivåer, sade han då.

I dag tycker Dan-Eric Archer att den prognosen slog in ganska bra. Kundernas intäkter för stödtjänster låg kvar på höga nivåer under 2023, men föll kraftigt våren 2024. Under sista kvartalet 2024 låg snittersättningen för ett villabatteri på 10 kW/10kWh på 352 kronor per månad, enligt företagets statistik.

– Intäkterna är fortfarande rätt dåliga, men det börjar ljusna nu, säger Dan-Eric Archer. 

Att han tror på en ljusning beror delvis på att företaget arbetar med att förkvalificera batterisystemen för fler stödtjänster än FCR-D. Några förkvalificeringar, alltså godkännande från Svenska kraftnät, för FCR-N och mFRR är redan klara, enligt företaget. 

– Inom ett par månader kommer i princip alla anslutna batterier kunna delta på dessa marknader, säger Dan-Eric Archer.

Fakta

Checkwatts stödtjänster

FCR-D: Upp- eller nedreglering som ska hantera frekvensavvikelser vid störning.

FCR-N: Upp- och nedreglering som ska hantera normala frekvensvariationer.

mFRR: Upp- eller nedreglering som aktiveras manuellt när de automatiska stödtjänsterna inte räcker till.

En annan framväxande marknad är tjänster för lokal flexibilitet till elnätsägare, som vill undvika dyr elnätsutbyggnad. Det har under vintern gett intäkter till 500 villaägare i Göteborg och Mölndal. Deras hembatterier, som aggregeras av Checkwatt, har skjutit till effekt till den lokala nätägaren under de kallaste timmarna.

De här batterierna används för stödtjänster via aggregatorn Checkwatt.

Hur mycket tror du en villaägare med ett batteri på 10 kW/10 kWh kan tjäna under 2025? 

– Min gissning för i år är att man får runt 8 000 till 10 000 kronor på årsbasis för tjänster mot elnätet. Lite mer om du finns i ett område där man upphandlar lokal flexibilitet, kanske lite mindre i övriga landet.

Många villaägare som har köpt batterier på senare år har blivit besvikna när intäkterna har blivit lägre än vad de hoppats på. 

Hur ser du på det? 

– Det har varit ett stort problem att solenergiföretag har sålt installationer och lovat väldigt höga intäkter. Det är väldigt tråkigt för dem som köpt på de premisserna och trott att de höga priserna skulle bestå. Vår kundsupport har fått ägna mycket tid åt att förklara utvecklingen, säger Dan-Archer. 

✉️ Språk- eller faktafel i texten? Skriv och berätta.