Energi

Ingen cocktaileffekt av farliga ämnen

Många farliga ämnen behöver inte bli skadliga för hälsan när de kombineras med varandra. Det visar en ny studie från Livsmedelsverket.

Publicerad

Livsmedelsverket har studerat polycykliska aromatiska kolväten, så kallade PAH:er, som finns i mat. Flera PAH:er är kromosomskadande och cancerframkallande.

Ämnena finns framför allt på ytan av grillad mat men även i andra livsmedel som till exempel spannmål och sötsaker.

- Det vi ville ta reda på var om flera PAH-ämnen i maten leder till ökad risk för konsumenten. Och glädjande nog så finns det inget i studierna som pekar på det, säger professor Lilianne Abramsson Zetterberg vid Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Livsmedelsverket har genomfört flera studier med olika låga koncentrationer av PAH-ämnen. När ämnena blandades framkom ingen förstärkande effekt när det gäller kromosomskador.

- Trots att vi utsätts för många skadliga ämnen samtidigt så behöver det inte betyda att ämnena tillsammans orsakar en skada som är oväntat hög genom en kombinationseffekt, säger Lilianne Abramsson Zetterberg.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!