Energi
Hemlig bränslecell - fortfarande hemlig
Schwarzenegger på besök.
Det hemlighetsfulla företaget Bloom Energy har nu lanserat sin "Bloom Box". Några mer detaljer om tekniken har företaget dock inte avslöjat.
Bloom Energy har fått enorm uppmärksamhet i media över hela världen och vid lanseringen uppträdde företagets grundare tillsammans med Kalifornien guvernör Arnold Schwarzenegger. Bland de första testkunderna finns Google och Ebay och företaget backas upp av världens mest kända riskkapitalist John Doerr som också investerade i Google.
Företaget vill revolutionera energibranschen genom att minska kostnaden för el från bränsleceller bland annat genom att använda billiga material i själva bränslecellen. Men exakt hur företaget tänkt sig att minska kostnaden för tillverkningen har man inte avslöjat och mycket lite av tekniken är känd.
-De syns aldrig på tekniska konferenser eller i vetenskapliga publikationer, så det är omöjligt att göra någon utvärdering av deras teknik, säger Göran Lindbergh, professor i elektrokemi på KTH.
Han är dock tveksam till att den är så revolutionerande som företaget vill göra gällande.
-I det tysta börjar det hända saker på många håll och de är inte de enda som vill utveckla bränsleceller på kommersiella villkor.
Runt om i världen pågår mängder av försök med bränsleceller av olika storlekar. Kostnaderna, som hittills varit teknikens akilleshäl, är på väg nedåt. Den danska tillverkaren Topsoe Fuel Cell har till exempel som mål är att sänka tillverkningskostnaderna med 90 procent.
I veckan har det finska företaget Wärtsilä rapporterat om det första lyckade försöket att driva en fastoxidbränslecell från Topsoe med deponigas. Under mer än 1500 timmar har bränslecellen försett 10 hushåll i finska Vasa med ren energi.
Att driva bränsleceller med metangas är inget unikt. I Hammarbysjöstad i Stockholm har det till exempel gjorts försök med att driva en bränslecell av samma typ som den i Finland med biogas.
Deponigas innehåller också metan, men andelen varierar, vilket varit en stor utmaning för företagets ingenjörer rapporterar Wärtsilä. Gasen innehåller också ett antal föroreningar som olika svavelföreningar som måste avlägsnas innan bränslet kan matas in i systemet.
Enligt Wärtsilä är utsläppen mycket låga. Bränslecellen släpper inte ut några mätbara mängder av svavel- och kväveoxider.
-Det är ett lovande försök. Deponigas är ett stort miljöproblem som man på det här sättet kan ta hand om, säger Göran Lindbergh.