Energi
Har tagit första steget mot solel som hämtas i rymden
En framtida anläggning för att fånga sol i rymden skulle kunna ligga i omloppsbana på 36 000 kilometers avstånd från jorden. Foto: U.S. Naval Research Laboratory
Pentagon har skickat upp en solpanel, stor som en pizza, i låg omloppsbana. Nu har den levererat tio watt.
Utanför jordens atmosfär skulle solpaneler kunna fånga upp långt mer av den gränslösa energin från solen. Utmaningen som återstår är att hitta en metod för att föra ner elen till oss på marknivå – för nu är det första steget redan bevisat, rapporterar CNN.
I maj skickade Pentagon upp en solpanel i låg omloppsbana, och nu har man lyckats få testriggen att leverera tio watt. Vinsterna med solel i rymden handlar inte bara om att man kan tillbringa huvuddelen av dagen i solljus. En bidragande faktor är att man kan fånga in massor med extra energi i form av blått ljus, som har en kort våglängd och återkastas åt alla håll i atmosfären.
Solpanelen med en diameter på 30 cm är en så kallad Photovoltaic Radiofrequency Antenna Module (PRAM). Den har placerats på Pentagons drönare X-37B, som gör ett varv runt planeten på 90 minuter – och med en teknik på plats för att överföra energin så skulle rymdbaserade solpaneler kunna serva vitt skilda platser.
– Den unika fördel som solenergi-satelliter har över alla andra typer av kraftkällor är möjligheten till en global överföring. Du kan skicka energi till Chicago och bråkdelen av en sekund senare, om så behövs, istället skicka kraften till London eller Brasilien, säger Paul Jaffe som är en medutvecklare bakom projektet.
En verklig rigg skulle läggas in en geosynkron omloppsbana på ett mycket större avstånd från jorden, och enligt Paul Jaffe tror vissa forskare att lösningen skulle kunna leverera samma mängd el som ett av våra största kraftverk, i form av flera gigawatt.
Förhoppningen är att energin en dag ska kunna föras ner till jorden, och de metoder som föreslås är antingen i form av mikrovågor alternativt med en enorm laser. Att bygga i rymden är otroligt dyrt men å andra sidan kan man skapa kilometerlånga antenner utan att behöva ta hänsyn till gravitationen.