Energi

Här dumpades senapsgas i Östersjön

Karta: Jonas Askergren

Sjöfartsverkets mätbåt Baltica har hittat tusentals behållare med senapsgas på havsbotten sydost om Gotland. De kemiska stridsmedlen dumpades där efter andra världskriget.

Publicerad

Baltica undersökte under fyra månader i somras ett område i Östersjön mellan Gotland, Polen och Lettland. Sjömätningsfartyget kartlade botten med sonarutrustning. Av omkring 30 000 föremål som hittades kan 8 000 vara giftbehållare.

-Nu håller vi på att fingranska några hundra behållare med en särskild undervattenskamera, säger Ulf Olsson, chef för sjömätningen, till Sydsvenskan.

När Sjöfartsverket förberedde undersökningarna på plats förra året stötte man på sönderrostade behållare. Flera andra länder ingår i det EU-finansierade projektet, och de kommer att med olika metoder undersöka hur den marina miljön har påverkats och hur behållarna har spridits.

För att ta reda på om gift har läckt ut i vattnet används bland annat blåmusslor. Finska miljöcentralen Syke har i sommar odlat musslor i åtta burar med 200 musslor i varje som sänkts ned på olika djup.

-Var och en av musslorna ska undersökas på sitt giftinnehåll och på hur mycket stress de utsatts för av gifterna, säger Anu Lastumäki på Syke till Sydsvenskan.

Projektet har bara till uppdrag att kartlägga stridsmedlen och dess effekter. Om behållarna ska plockas upp blir en fråga efter att resultatet presenteras om ett par år.

Efter kriget sänktes 300 000 ton stridsmedel som hade beslagtagits i Tyskland, framför allt senapsgas, av de allierade. Behållarna dumpades på hundra meters djup i områden utanför Bornholm och sydost om Gotland samt i Lilla Bält. Över 100 000 ton dumpades i Skagerrak. Stora mängder sänktes även i Nordsjön.

Under åren har det förekommit flera fall av fiskare som har fått upp senapsgas med garn och trålar och drabbats av skador som påminner om kraftiga brännskador.