Energi
Hantering av kärnavfallet fem miljarder dyrare
Kostnaden för att ta hand om det svenska kärnavfallet blir flera miljarder kronor dyrare, beräknar SKB i en ny prognos.
(Artikeln har uppdaterats)
I den nya prognosen kommer kostnaden för att hantera kärnavfallet bli 141 miljarder kronor. Det är fem miljarder kronor mer än i den senaste prognosen, som kom 2013.
Skälen, enligt Svensk kärnbränslehantering (SKB), är att driftstarten för en slutförvarsanläggning har dragit ut på tiden.
– I och med att tillståndsprövningen fortfarande pågår kommer vi att bedriva hanteringen i några år till, vilket gör att kostnaden ökar. Slutförvaret kommer att byggas några år senare, säger Anna Porelius, kommunikationschef på SKB.
Sedan förra prognosen har också tagits beslut om att avveckla flera svenska reaktorer i förtid.
– I kostnadsberäkningen ingår inte bara hantering av avfallet utan också kostnader för rivning, säger Anna Porelius.
Både för anläggning SFR i Forsmark, slutförvaret för kortlivat avfall, och vid mellanlagret Clab i Oskarshamn finns planer utbyggnad, vilket också påverkar prognosen.
Läs mer:
All hantering av kärnavfallet i Sverige bekostas av Kärnavfallsfonden, dit ägarna till kärnkraftverken och anläggningarna får betala in avgifter.
– Kärnkraftsbolagen och dess ägare ska stå för samtliga kostnader för omhändertagande av kärnavfallet. Långsiktigheten i det svenska finansieringssystemet gör det robust och till ett internationellt föredöme, säger Christopher Eckerberg, vd för SKB, i ett pressmeddelande.
Det är regeringen som tar beslut om en eventuell höjning av avgiften till Kärnavfallsfonden för kärnkraftsägarna från 2018. SKB:s prognos ska nu granskas av Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, som sedan lämnar ett underlag vidare till regeringen.
Hittills har 43 miljarder kronor använts från fonden. Pengarna har använts till dagens anläggningar och till att bedriva forskning och utveckling. Kvar i fonden finns för närvarande 60 miljarder kronor.