Energi

Han byggde sitt eget batterilager i garaget

Överskottselen från solcellerna på taket ... Foto: Stefan Andersson
... lagras i batterilagret i garaget. Foto: Stefan Andersson

Elektroingenjören Stefan Andersson i Örebro ville ha el även på natten från solcellerna på taket. Lösningen blev ett batterilager i garaget. <br/>- Min vision är att kapa kabeln till elnätet.

Publicerad

För fyra år sedan satte Stefan Andersson upp solceller på drygt 10 kW hemma på villataket i Örebro.

- Men de ger bara energi när solen är uppe, för att få el på natten behövde jag hitta en lösning med någon typ av lagring.

Stefan Andersson, som är elektroingenjör och jobbar som teknikkonsult, började skissa på ett eget batterilager. För ungefär ett år sedan var det klart. I garaget står numera tolv våta blybatterier som kan lagra 20 kWh.

- Om det bara är hyfsat väder så behöver vi inte köpa någon el från början av maj till slutet av september, säger Stefan Andersson.

Han räknar med att lagret kostat mellan 60 000 och 70 000 kronor varav batterierna står för ungefär hälften. Styrningen är det som krävt mest jobb. Systemet eftersträvar en nollbalans genom elmätaren. Blir det överskott på el säljer han den. Om batteriet är tomt köper han in el.

- Det har varit en hel del pyssel, säger Stefan Andersson som byggt styrsystemet av standardprodukter från Tyskland.

Batterierna måste också skötas noga för att de ska hålla länge.

- Batterier är en hel vetenskap i sig. Du vill ju ha ut så mycket energi som möjligt och samtidigt ha lång livslängd. Det är inte förenligt så man måste kompromissa.

Han förklarar att han därför bara kan använda halva batterikapaciteten.

- Drar jag ur batterierna helt skulle jag döda dem.

Stefan Anderssons vision är att på sikt helt kapa kabeln till elnätet. Drivkraften är att minska elnotan samtidigt som han gör miljön en tjänst, men också att göra sig oberoende av elföretagen.

- De gör som de vill. Man är helt i händerna på dem. Höjer de avgifterna är det bara att tacka och bocka och betala för sig.

Men för att komma dit krävs både bättre batterier och effektivare solceller.

Han säger att blybatterierna är både dyra och miljöfarliga och dessutom inte speciellt effektiva.

- Du måste till exempel fylla på vatten så att de inte förstörs när de laddas och de kräver bra ventilation eftersom det kan bli knallgas om de laddas hårt, säger Stefan Andersson och tillägger att han gärna skulle ersätta dem med ett batterilager med litiumjonbatterier av den typ som Tesla Energy lanserade i förra veckan.

Har du frågor om Stefan Anderssons batterilager?

Maila dem till marie.alpman@nyteknik.se

Frågor och svar publiceras på nyteknik.se


Följ Ny Teknik på Facebook!


Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!