Energi

Genombrott för svensk havskraft

En prototyp av Minestos undervattensdrake i skala 1:4 snurrar sedan drygt två år tillbaka i vattnet utanför Nordirland. Här installeras vågkraftverket.
Anders Jansson.

Wales satsar drygt 120 miljoner kronor på en svensk undervattensdrake som utvinner el ur långsamma strömmar. Idén kläcktes för tio år sedan på Saab - nu byggs det första fullskaliga kraftverket.

Publicerad

- Det här är ett genombrott för oss. Vi kan ta steget från att utveckla och testa tekniken till att introducera den på marknaden, säger Anders Jansson, vd på Minesto med huvudkontor i Göteborg.

Företaget får motsvarande 122 miljoner kronor i EU-bidrag från Wales regering. Minesto kan därmed ta sitt första fullskaliga kraftverk i drift år 2017. Det drakliknande kraftverket ska förankras i botten på 80 meters djup utanför Wales kust. Där ska draken snabbt segla runt i en bana formad som en åtta i de långsamma men starka tidvattenströmmarna. Under draken, som heter Deep Green, sitter en turbin som driver en generator.

Det finns flera konkurrerande kraftverk som också utvinner el ur tidvattenströmmar. Men enligt Anders Jansson är Deep Green det enda som rör sig i vattnet. Drakens åttaformiga bana får vattnet att strömma tio gånger snabbare genom turbinen.

- Elproduktionen blir tusen gånger större jämfört med om turbinen hade stått still, säger Anders Jansson.

Fördelen är att konstruktionen är mycket lättare - och därmed billigare - än andra kraftverk. Deep Green har en kapacitet på 0,5 MW, trots att drakvingen bara är 12 meter lång och har en diameter på 1 meter, mycket nättare än konkurrenterna.

Minesto vill fram till 2019 installera ytterligare 19 kraftverk i området. Parken på 10 MW ska producera tillräckligt mycket el för att försörja 8000 hushåll. För att det ska bli verklighet krävs ytterligare finansiering.

Anders Jansson räknar med ett kraftverk ska kosta 20 miljoner kronor per MW om cirka sju år. Idag är prislappen betydligt högre för att täcka utvecklingskostnaderna.

Idén till tekniken kläcktes ursprungligen på försvarskoncernen Saab, och Minesto knoppades av år 2007. Företaget knep år 2013 en plats på Ny Tekniks 33-lista över landets hetaste unga teknikbolag.


Följ Ny Teknik på Facebook!


Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!