Energi
Gävleborg i tvist: Får ingen el från vindkraftverken
Arbetsmiljöbristerna i Sinovels vindkraftverk har skapat problem för Region Gävleborg. (Bilden är en arkivbild) Foto: Alamy
Arbetsmiljöbristerna i Sinovels vindkraftverk har skapat problem för Region Gävleborg. Regionen har köpt två vindkraftverk i Småland men får ingen elektricitet från dem.
Arbetsmiljöbristerna i Sinovels vindkraftverk har skapat problem för Region Gävleborg. Regionen har köpt två vindkraftverk i Småland men får ingen elektricitet från dem.
Region Gävleborg köpte för några år sedan två vindkraftverk tillverkade av Sinovel som skulle stå i Torsås kommun. Syftet var att få billigare el än genom att köpa från marknaden. Upp till 40 procent av regionens elförsörjning skulle komma från verken.
Men så har det inte blivit. Bygget har kantats av problem och har lett till en tvist mellan Region Gävleborg och bolaget Green Extreme, som uppförde vindkraftverken.
Bygglovet har överklagats av grannar och ligger nu i mark- och miljööverdomstolen. Region Gävle- borg anser också att verken inte har producerat så mycket el som var utlovat.
Läs mer:
Därför har Gävleborg hållit inne med slutbetalningen, drygt 3 av de 72 miljoner som verken skulle kosta. Vid årsskiftet slutade turbinerna att snurra. Sedan dess har de inte levererat någon el.
– I nuläget måste vi köpa den el vi själva hade tänkt att producera med vindkraftverk som vi har betalat 69 miljoner för. Så varje månad kostar det oss pengar, säger Lars Källgren, projektledare på Region Gävleborg.
Green Extreme har till Gefle Dagblad uppgett att bolaget valde att inte sätta igång vindkraftverken när de stannade vid årsskiftet.
– Vi hade helt enkelt inga andra påtryckningsmedel kvar mot den här stora kolossen, Region Gävleborg, för att kunna få betalt för de tjänster och utlägg som vi har gjort, sa Patrik Ryrberg, försäljningsansvarig på Green Extreme, till tidningen.
Enligt Gefle Dagblad anser Green Extreme att regionen är skyldig dem totalt 7,5 miljoner kronor, bland annat för drift och service.
En del i konflikten handlar om vem som är ägare till de två vindkraftverken. Regionen anser att den har betalat merparten, men någon formell ägaröverlåtelse har ännu inte gjorts.
Läs mer:
Vid ett tillfälle i våras skickade Region Gävleborg och Sinovel gemensamt servicetekniker till ett av verken i Torsås. Teknikerna bröt sig in i verket på order av Gävleborg.
– Vid det tillfället försökte vi komma överens med Green Extreme och ville komma in i verken och se varför de stod stilla. Men eftersom de inte släppte in oss beslutade vi att gå in och göra en statusbesiktning, säger Lars Källgren.
När personal från Green Extreme upptäckte saken låste de verket och larmade polis om olaga intrång, varpå Sinovel i sin tur polisanmälde Green Extreme för olaga frihetsberövande.
Tvisten kompliceras ytterligare av att Arbetsmiljöverket har kontrollerat arbetsmiljön i flera vindkraftverk och hittat brister i ett Sinovel-verk i Mortorp, Kalmar kommun. Det ledde till ett försäljningsförbud mot Sinovel i slutet av juni och ett krav på att bolaget måste återkalla de vindkraftverk som redan hade monterats i Sverige om de hade samma brister.
Läs mer:
Eftersom Region Gävleborgs vindkraftverk i Torsås är av samma modell som verket i Mortorp berörs de av Arbetsmiljöverkets beslut.
– Det är klart att alla som har den typen av vindkraftverk påverkas, säger Lars Källgren, projektledare på Region Gävleborg.
Beslutet om återkallelse är kopplat till ett vite. Om vindkraftverk efter den 31 december fortfarande har de identifierade bristerna kostar det Sinovel 1,5 miljoner kronor per verk.
Region Gävleborg för nu en dialog med Green Extreme om att åtgärda bristerna och Green Extreme uppges i sin tur prata med Sinovel. Men diskussionerna verkar inte löpa friktionsfritt. Sinovels juridiska ombud har uppgett till Arbetsmiljöverket att Green Extreme inte släpper in tillverkaren så att brister kan rättas till.
Region Gävleborg hoppas ändå att konflikten ska kunna lösas framöver.
– Men det är många involverade i ärendet, Sinovel, Green Extreme, Arbetsmiljöverket och Torsås kom- mun, så jag tror att det kommer att ta sin tid, säger Lars Källgren.
Ny Teknik har under flera dagar sökt Jörgen Bender, vd för Green Extreme, samt övriga representanter för bolaget, utan att få kontakt.